HR

Aktualnosti

Objavljeno: 16.02.2024.

Petnaesta obljetnica smrti župnika Augustina Holija

U petak 16. veljače služena je sveta misa za pokojnog župnika Župe svetoga Josipa na Trešnjevki preč. Augustina Holija. Svetu misu predvodio je preč. Josip Kuhtić, kanonik koji je bio prvi nasljednik župnika Holija. Uz upravitelja Župe vlč. Damira Ocvirka i župnog suradnika vlč. Filipa Šešeka u koncelebraciji su bili svećenici suradnici pokojnog župnika mons. Ivan Miklenić i preč. Božidar Cindori. 

 
U homiliji kanonik Kuhtić opisao je župnika Augustina kao čovjeka graditelja žive zajednice i otvorenog svim župnim stvarnostima. Osobito će biti zapamćen po gradnji župnog pastoralnog centra i tornja crkve, po kojem je crkva konačno dobila prepoznatljivu vizuru na Trešnjevki. Župljani su se okupili u većem broju, a pjevanje su predvodili udruženi zborovi.     
 
Preč. Augustin Holi rođen je 24. kolovoza 1920. godine u Svetom Iliji, a umro 16. veljače 2009. u Svećeničkom domu sv. Josipa u Zagrebu, u 89. godini života i 64. godini svećeništva.

Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac zaredio ga je za svećenika 15. srpnja 1945. godine. Kao kapelan službovao je na župama u Pregradi, Suhopolju i Mariji Bistrici.

Godine 1946. imenovan je upraviteljem župe Vinagora gdje ostaje do 1965. Iste je godine imenovan župnikom Župe sv. Josipa na Trešnjevki u Zagrebu gdje ostaje do 1999. godine kada je imenovan supsidijarom u toj župi. Posljednje mjesece proveo je u Svećeničkom domu sv. Josipa.

Počasnim kanonikom Prvostolnoga kaptola zagrebačkog imenovan je 1994. godine. 
 
Župa sv. Josipa - Trešnjevka
 
Ispišite stranicu: