Pedeset godina bračnog zajedništva supružnika Dropuljić i Međugorac

27.12.2021.

Supružnici Dropuljić i Međugorac, u pratnji svoje djece i unučadi, proslavili su u nedjelju 26. prosinca 2021. u crkvi župe »Sv. Leopolda Mandića«, Ljubljanica – Voltino, pedeset godina bračnog zajedništva.

Foto: Supružnici (s lijeva na desno) Ante i Višnja Dropuljić te Ružica i Rafael Međugorac
 
Zajednica vjernika koja se okupila na svečano misno slavlje svjedočila je ovom osobitom događaju proslave velikog jubileja supružnika Ante i Višnje Dropuljić te Ružice i Rafaela Međugorac koji su svoj zajednički put započeli prije pedeset godina izrekavši »da« i obećavši uzjamnu vjernost i ljubav pred zajednicom vjernika zagrebačkih župa »Sv. Blaža« (supružnici Međugorac) i »Presvetoga Srca Isusova« (supružnici Dropuljić).

Slavljenici velikog jubileja Višnja Dropuljić, predsjednica župnog Caritasa i suprug Ante, dugogodišnji voditelj župnog mješovitog zbora te Ružica Međugorac, aktivna članica župnog Caritasa i suprug Rafael, izvanredni djelitelj pričesti – svjedočili su bračno zajedništvo primjerima svoga života i predanim radom u navedenim segmentima župne zajednice.

Usidrenost u Božju ljubav, sakramentalni život, trajno učenje biti obitelj u svakom trenutku kriza i radosti te duh služenja bili su tlo na kojem su supružnici njegovali uzajamnu ljubav i učvršćivali bračno i obiteljsko zajedništvo.

Vjernost Bogu i požrtvovnost u obitelji urodilo je i divnim plodom duhovnog zvanja u obitelji Dropuljić. Naime, Hrvatska Salezijanska provincija postala je bogatija za osmoricu salezijanskih kandidata među kojima je i naš župljanin Marko Dropuljić (unuk). On je u subotu 11. rujna 2021., zajedno sa svojih sedam kolega, salezijanskih novaka položio svoje redovničke zavjete u svetištu »Sveta Mati Slobode« na zagrebačkom Jarunu.

Obitelj Međugorac dala je izvanrednog djelitelja svete pričesti i predanog pomoćnika župnom pastoralnom osoblju te dugogodišnjeg župnog suradnika – gospodina Rafaela i požrtvovnu suradnicu u župnom Caritasu – gospođu Ružicu.

Misna čitanja reflektirala su snagu i životnost Božje Riječi koja se utjelovljuje u svakom živom članu i tvori vez ljubavi u povijesti svake obitelji od početka. To su na autentičan način, okupljenoj zajednici vjernika, potvrdile i suze gđe Višnje Dropuljić prilikom čitanja odabranih redaka iz Knjige Sirahove.

Nadahnuta homilija župnika vlč. Željka Lovrića uključila je u završnom obraćanju supružnicima i okupljenoj zajednici vjernika sve oblike i načine egzistiranja braka i obitelji – sretnih i manje sretnih, uspješnih i manje uspješnih kao i problem članova povjerene mu zajednice, koji na svom životnom putu nisu pronašli suprugu / supružnika.

Osobit pečat misnog slavlja koji je prethodio završnom blagoslovu bio je personalizirani blagoslov svetoga Oca supružnicima Dropuljić i Međugorac koji je župnik vlč. Lovrić zatražio za ovu prigodu elektroničkim putem pri uredu Papinih djela milosrđa u Vatikanu.

Događaj koji je obogatio život župe i poslao snažnu poruku mladim obiteljima u vremenima krize obitelji i braka zaključit ćemo riječima iz Knjige Sirahove (Sir 3, 1-6):

»Djeco, slušajte mene, oca svoga, i radite tako da se spasite.
Jer Gospod slavi oca u djeci njegovoj
i učvršćuje pravo majke nad sinovima njezinim.
Tko štuje oca, okajava grijehe svoje,
i tko časti majku svoju, sabire blago.
Tko štuje oca, radovat će se sa svoje djece
i bit će uslišen u dan molitve svoje.
Tko časti oca svojeg, dugo živi;
tko čini radost majci svojoj, sluša Gospoda.«
Andrea Horić

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr