Pedagogija uzora – važan model uspješnoga odgoja i obrazovanja

13.12.2011.

slika

»Sveci i kršćanska tradicija« tema je najnovijeg broja Lađe – časopisa za promicanje religioznog odgoja i vrjednota kršćanske kulture, koji izlazi u nakladi Glasa Koncila.

»Sve se češće ističe kako je pedagogija uzora važan model uspješnoga odgoja i obrazovanja. U našem odgojnome djelovanju riječ bi trebala ustupiti mjesto iskustvu, praktičnome radu te osobito pedagogiji uzora« – piše urednica Ružica Razum u uvodnoj riječi posljednjega ovogodišnjeg broja.

Danas su sve brojniji »odgojni uzori« koji utječu na svakodnevne izbore, a mnogi od njih svesrdno promovirani od medija, svojom bučnom i agresivnom prisutnošću čine da nemoralno postaje normalno, a ono moralno postaje izrazom nazadnjačkoga mentaliteta. Stoga su danas mladi dezorijentirani, ne znaju koga poslušati, budući da nijedan pogled na svijet više nije općeprihvaćen, a to ih na kraju ne čini sretnima. Mlada osoba u procesu svoga odrastanja treba uzor s kojim će se poistovjetiti. No uzore trebaju i odrasli, kako bi im pomogli u oblikovanju životnog svjetonazora.

Uz novi broj Lađe na dar svim čitateljima dolazi interaktivni CD s radnim listovima svih brojeva Lađe objavljenih 2011. godine.

Budući da Isus svakog čovjeka poziva da bude savršen kao Otac Nebeski, Katolička Crkva predlaže mnoge uzore koje valja nasljedovati. Riječ je o svecima, o uzorima koji ne razočaravaju nikoga tko teži istinskoj punini životne radosti.

Stoga prilozi u ovom broju Lađe problematiziraju temu svetosti s različitih motrišta. Marija Pehar, u članku »Biti svet kao Bog«, piše o temeljnom pozivu na svetost. O prisutnosti kulta sv. Lucije na našim prostorima piše Plamenko Nosić, u članku pod naslovom »Tradicija slavljenja kulta sv. Lucije u hrvatskom narodu«.

U članku »Sveti Martin – svetac dijeljenja«, Antonija Zaradija Kiš i Ines Subotič približavaju kult i tradiciju sv. Martina u Europi danas. O prisutnosti svetaca u umjetnosti zapadnoeuropskoga kruga, u članku »O svetosti slikom«, piše Ivana Gagić Kičinbači.

U rubrici »Gledamo i slušamo« s. Katarina Koprek piše o služenju pjesmom u katehezi, a u rubrici »Čitaonica za velike i male« Jasna Šego govori o ljubavi kao smislu i pokretačkoj snazi postojanja te donosi pjesme i tekstove poznatih autora o sreći. Nada Babić predstavlja knjigu »Tajni vrt« autorice Frances Hodgson Burnett.

Osim navedenih članaka Lađa donosi i niz zanimljivih i korisnih promišljanja, metodičkih uputa, preporuka te osam radnih listova za osmišljeniji i kreativniji rad u školi. (gk)

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr