Papa u nagovoru podsjetio na ravnopravnost osoba s invaliditetom

3.12.2012.

 

"Crkva danas započinje novu liturgijsku godinu, taj je hod još više obogaćen Godinom vjere, pedeset godina nakon otvaranja II. vatikanskog sabora. Prvo je razdoblje liturgijske godine došašće, koje prema rimskom obredu traje četiri tjedna koja prethode Gospodinovu rođenju, odnosno utjelovljenju", rekao je papa Benedikt XVI. u nedjeljnom nagovoru, a potom se osvrnuo na značenje riječi "došašće".

"Riječ došašće označava dolazak ili prisutnost. U drevna je vremena označavala posjet kralja ili cara u neku pokrajinu; u kršćanskom se govoru odnosi na Božji dolazak, na njegovu prisutnost u svijetu, to otajstvo posvema zahvaća kozmos i povijest, a vrhunci su mu u prvom i drugom dolasku Isusa Krista, prvi je utjelovljenje, a drugi je slavni dolazak na svršetku vremena", objasnio je Sveti Otac, dodajući: „Vremenski su udaljeni ta dva trenutka, a nije nam objavljeno koliko, a zapravo se dodiruju, jer je Isus svojom smrću i uskrsnućem već preobrazio čovjeka i kozmos, a to je konačni cilj stvaranja. Prije svršetka, svi se njegovi neprijatelji trebaju položiti pod njegove noge. Taj božanski spasiteljski plan, koji je uvijek u tijeku, zahtijeva neprestano i slobodno ljudsko prihvaćanje i suradnju. A Crkva, koja je poput zaručnice Božjeg Jaganjca, raspetog i uskrslog, živi uronjena u sjećanje svojega Gospodina očekujući njegov povratak. Njezino je iščekivanje prožeto budnom i djelotvornom nadom". Na to podsjeća današnja riječ Božja, „koja nam veli kako imamo živjeti da budemo spremni za Gospodinov dolazak", prenosi Radio Vatikan.

Danas je u Kottaru, u Indiji, proglašen blaženim Devasahayam Pillai, koji je živio u 18. stoljeću i preminuo mučeničkom smrću. „Ujedinimo se s radošću Crkve u Indiji i molimo da novi blaženik podupre vjeru kršćana u toj velikoj i plemenitoj zemlji", potaknuo je Sveti Otac. Osim toga, Papa je podsjetio da se sutra obilježava Međunarodni dan pravâ osoba s invaliditetom. „Svaka je osoba uvijek, unatoč svojim fizičkim i psihičkim ograničenjima, ma koliko bila velika, neprocjenjiva vrijednost, i takvom se treba smatrati. Potičem crkvene zajednice da budu pozorne i gostoljubive prema toj braći i sestrama. Potičem i zakonodavce i upravitelje da štite osobe s invaliditetom te da promiču njihovo cjelovito sudjelovanje u društvenom životu", rekao je Papa te svima zaželio dobru nedjelju i ugodno došašće. (IKA)

 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr