HR

Aktualnosti

Objavljeno: 27.05.2020.

Organizacijski sastanak za proslavu Majke Božje od Kamenitih vrataU srijedu 27. svibnja u prostorijama Nadbiskupskog duhovnog stola održan je organizacijski sastanak za proslavu Majke Božje od Kamenitih, Zaštitnice grada Zagreba, koja će se održati na svetkovinu Duhova u nedjelju 31. svibnja 2020. godine na Trgu ispred Katedrale s početkom u 19.00 sati.

Na sastanku pod predsjedanjem pomoćnog biskupa zagrebačkog mons. Mije Gorskog razmotrena su pitanja vezana za organizaciju euharistijskog slavlja koje će predvoditi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, u zajedništvu sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem.

Mons. Gorski istaknuo je da će ovogodišnja proslava biti u znaku zahvale Majci Božjoj od Kamenitih vrata koja se u potresu koji je 22. ožujska pogodio Zagreb opet pokazala kao Zaštitnica i Zagovornica Zagrepčana.

Predvoditelj slavlja apostolski nuncij mons. Lingua podijelit će sudionicima proslave Zaštitnice grada Zagreba papinski blagoslov.

S obzirom na program proslave na sastanku je naglašeno da će na kraju euharistijskog slavlja zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić  pred likom Majke Božje od Kamenitih vrata predvoditi zavjetnu molitvu. Zatim će svi vjernici ostati u marijanskoj molitvi sa svijećama i pjesmi, a po završetku programa izabrana skupina vjernika procesijski će odnijeti sliku čudotvorne Majke Božje od Kamenitih u svetište u Kamenitim vratima.

U njoj će sudjelovati dvadeset vjernika iz podsljemenskih župa obučenih u narodne nošnje u spomen na obitelji i domove stradale u potresu, dvadeset mladih vjernika i animatora u spomen na Susret hrvatske katoličke mladeži koji se zbog pandemije nije mogao održati, te dvadeset vatrogasaca kao predstavnici vatrogasne zajednice koja je dala jedinstven doprinos u otklanjanju opasnosti uzrokovanih potresom. Vatrogasci će ujedno i nositi lik Majke Božje od Kamenitih vrata.

„Neka ovogodišnja proslava Majke Božje od Kamenitih vrata, na Trgu ispred Katedrale, bude izraz naše zahvalnosti Nebeskoj Majci i Zaštitnici, koja nas je kroz svo ovo teško i izazovno vrijeme pandemije i potresa neprestano čuvala i zagovarala“, rekao je mons. Gorski.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
  

Ispišite stranicu: