Okićen bor ispred zagrebačke katedrale

22.12.2012.

Zajedništvo čovjeka u kićenju bora

Uvečer u petak, 21. prosinca pred zagrebačkom je katedralom po peti put okićeno božićno drvce. Drvce, koje je prema riječima predvoditelja slavlja, biskupa Ivana Šaška, naizgled samo jedno siromašno drvo, u trenutku kićenja ono doživi svoje najveće bogatstvo – ljude koji na taj način pokazuju Božji ures u njihovim srcima.

Vjera, nada i život

Samom činu kićenja bora prethodila je služba riječi. Biskup Šaško zajednicu je uveo u to slavlje govoreći im kako ovaj čin predstavlja upoznavanje načina na koji Crkva slavi došašće i Božić. „Nauči živjeti vrijeme koje ti Bog daje, nauči čekati kako bi se istinski radovao Dočekanomu. Upoznaj kako Crkva slavi došašće i Božić, dok se istodobno na drugim mjestima u gradu advent i Božić povezuje s drugim sadržajima“, rekao je biskup.

Prema njegovim riječima, u ovom božićnom drvcu također možemo iščitati istinu koju nam je objavio Bog, a ta je da život dolazi od njega. „Samo dar vjere rađa u ljudima oduševljenje, polet i radost koju molimo ponajprije za vjernike naše Nadbiskupije, naše Domovine, ali i za sve ljude“, zaključio je.

Ljepota licitarskog srca

Ove godine kuglice su pripremljene u obliku prepoznatljivog licitarskog srca. U njima iščitavamo hrvatsku kulturu koja je građena na kršćanskoj ljubavi, rastumačio je biskup. Ujedno, ono upućuje i na ljepotu okusa. „U Božiću se susrećemo s Onim koji postaje kruhom, Kruhom koji silazi s neba, euharistijskom hranom, da bismo živjeli slatkoću Kristove slobode, ali i slatkoću drveta križa koji nosi „slatki teret“ Kristove žrtve“, objasnio je.

Za kraj, prije samog čina kićenja bora, biskup Šaško je pozvao sve prisutne da u ovoj Godini vjere često mole Vjerovanje jer svaki pojedini „vjerujem“ postaje veliki „vjerujemo“ Crkve, te da u ovim danima ne zaboravimo nikoga tko je od Crkve udaljen ili poljuljan u vjeri.

Povjerenik za mlade vlč. Ivica Budinšćak, stavio je prvu kuglicu na bor, a nakon njega su uslijedila djeca i mladi, obitelji, umirovljenici, branitelji,... predstavnici svih skupina Zagrebačke nadbiskupije. Ovim činom željelo se pokazati to „zajedništvo čovjeka“, proces u kojem se svi rađamo kao djeca, a umiremo kao starci.

Cijelo slavlje animirao je zbor Frame iz Zvonimirove te zbor „Kefa stijena“ iz župe Sv. Petra.

Autor: Ivana Postružin Fotografija: Natalia Levak

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr