HR

Aktualnosti

Objavljeno: 25.11.2011.

Održana tribina o V. hrvatskom socijalnom tjednu

 

U organizaciji Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu, u dvorani Vijenac u četvrtak 24. studenoga održana je tribina "Jedinstvo u različitosti", prva u ovoj pastoralnoj godini, a ukupno petnaesta. Tema tribine bila je "Kultura rada u Hrvatskoj: Peti hrvatski socijalni tjedan – izazovi i perspektive".

Biskupski vikar za laike Zagrebačke nadbiskupije dr. Tomislav Markić u pozdravu je istaknuo kako se odabirom teme vezane uz V. hrvatski socijalni tjedan željelo još jednom podsjetiti na veliki događaj u našoj Crkvi, a ujedno potaknuti vjernike laike na veći angažman. Pojasnio je novu koncepciju tribina, tijekom kojih će pojedine udruge i pokreti govoriti o nekoj od zajedničkih tema, odnosno područja djelovanja. Time se želi postići dinamizam, zanimljivost, ali i potaknuti još bolja međusobna suradnja.

Pročelnik Katedre socijalnog nauka Crkve Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Stjepan Baloban približio je samu tematiku socijalnih tjedana, te pojasnio koliko socijalni tjedan kao takav može i danas biti aktualan. Podsjetio je kako su socijalni tjedni nastali u specifičnom vremenu kako za Katoličku Crkvu, tako i društvo. Kraj 19. i početak 20. stoljeća obilježili su veliki problemi i nepravde prema radnicima. Na tragu Rerum novarum Lava XIII. katolici su započeli socijalna gibanja. Prvi socijalni tjedan održan je 1904. u Lyonu. U Hrvatskoj pak, prvi socijalni tjedan, odnosno socijalni tečaj održan je 1932. godine. Do tada se ideja socijalnih tjedana proširila, te je već petnaest zemalja imalo svoje socijalne tjedne.

Za održavanje socijalnih tjedana jednom od ključnih osoba označio je Alojzija Stepinca, koji je po povratku sa studija u Rimu vrlo zauzeto djelovao na socijalnom planu, ako se sjetimo samo osnivanja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Kao i u drugim zemljama, tako i u Hrvatskoj, glavni pokretači bili su laici.

Socijalni tjedni i danas su aktualni, unatoč mnogim promjenama. Potvrđuju to duge tradicije poput Francuske i Italije, kao i buđenje i širenje ideje u zemlje gdje se ranije nisu održavali, poput Ukrajine gdje je održan ekumenski socijalni tjedan. U Hrvatskoj su vjernici laici s velikim zanimanjem i očekivanjima dočekali V. hrvatski socijalni tjedan, a završna deklaracija u pojedinim točkama daje dosta prostora za djelovanje udruga i pokreta.

Krešimir Sever također je podsjetio na važnost organiziranja socijalnog tjedna, te istaknuo kako događaj dobiva razinu nacionalne važnosti i zbog sudionika i zbog poruke koja je s toga skupa upućena. Izrazio je žaljenje što je skupu posvećeno nedovoljno javne pozornosti. Podsjetio je i na crkvene dokumente koji govore o sindikatima, te istaknuo kako se kroz pokrete i udruge može učiniti da se tema naprednog, zdravog sindikalizma širi.

U raspravi se osvrnuo i na Crkvu kao poslodavca. Prof. Baloban u tom je kontekstu istaknuo da ono što se u Crkvi propovijeda treba i živjeti. Istaknuo je i važnost komunikacije, jer iskreni razgovor može mnogo toga riješiti. (IKA)

Podijelite na: