HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.12.2016.

Održana duhovna obnova za krizmanike na Trnjanskoj SaviciU subotu, 10. prosinca  2016., od 15 do 18 sati održan je u predvorju OŠ Jure Kaštelana u adventskoj duhovnoj obnovi prvi susret s krizmanicima Župe bl. Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici s temom vjera - iskustvo vjere, zašto vjerujem, kako mi vjera pomaže, kako mi se sve može navijestiti radosna vijest.

Obnovu su organizirali i vodili mladi župni animatori, uz podršku i sudjelovanje župnika vlč. Antuna Vukmanića. Drugi susret s krizmanicima održan je u nedjelju, 11.12. 2016.,  u 18 sati na svetoj misi.

Nakon uvodne riječi uslijedilo je predstavljanje animatora, molitva, pa poticajni tekst iz ignacijanskih duhovnih vježbi o Isusu rođenom u štalici. Krizmanici su čuli priču o Jošui, Mojsijevu nasljedniku,  i padu jerihonskih zidina. Priča je  popraćena pjesmom Jerihonske zidine. Pročitan je Lukin tekst (Lk 18, 35-43) o jerihonskom slijepcu kojega je vjera spasila te mu je, kad je dozivao Isusa, vraćen vid. Uslijedilo je svjedočanstvo jedne mlade župljanke kako je njoj Bog pomogao i što Bog znači u njezinu životu, a potom rad i rasprava u skupinama po osmišljenim pitanjima.

Uz podijeljene odabrane biblijske tekstove tražio se komentar krizmanika na te tekstove, kao i njihov osvrt na izneseno svjedočanstvo.

Nakon stanke župnik se u propovijedi/nagovoru uz evanđeoski odlomak osvrnuo i na pitanja koja su u raspravi ili osvrtu potaknuli krizmanici. Prikazan je potom kratak motivacijski film da bi se zatim u šutnji i tišini pripravilo za euharistijsko klanjanje. Krizmanike su animatori upoznali s time što je to klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom –  izvrsna prilika za razgovor sa živim nazočnim Bogom -  najbolje u osami, klečeći.

Za vrijeme klanjanja čitani su prikladni tekstovi popraćeni tišinom ili pjesmom nazočnih kojom se slavilo Boga. Neki od krizmanika prvi put su sudjelovali na klanjanju, što je im je zacijelo bio posebno svečan i dojmljiv doživljaj.

Nakon euharistijskoga klanjanja krizmanici su imali prilike družiti se međusobno i s animatorima uz agape.   

Marija Znika
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Podijelite na: