HR

Aktualnosti

Objavljeno: 22.12.2014.

Održana adventsko-božićna akademija studenata HKS-aU ponedjeljak 15. prosinca 2014. održana je adventsko-božićna akademija studenata HKS-a.

Bila je to večer iznenađenja za sve koji su se našli u publici. Složnim pjevanjem i sviranjem, recitiranjem studenti HKS-a pokazali su svoje talente i na najljepši mogući način okupljene uveli u božićno vrijeme. 

Akademiji su nazočili rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, prorektorica za nastavu izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič, prorektor za organizaciju i poslovanje izv. prof. dr. sc. Gordan Črpić, pročelnici naših Odjela, profesori, studenti HKS-a, roditelji i prijatelji naših pjevača. 

Vidno oduševljen rektor Tanjić je čestitao našem pjevačkom zboru i njihovom voditelju dr. sc. Krunoslavu Novaku na sjajom događanju koji se su nam pripremili, zahvalio im na njihovom trudu i zalaganju uz želje da taj koncert postane tradicija HKS-a. Cijelu akademiju snimala je ekipa Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije te će dijelovi koncerta i razgovori s profesorima i studentima HKS-a biti prikazani u emisiji “Vjera i nada” na Varaždinskoj televiziji krajem prosinca 2014. godine. Snimka akademije bit će dostupna i na youtube kanalu Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Program je nadahnuto moderirala studentica povijesti Veronika Novoselac. Prenosimo nekoliko misli koje je podijelila s nama tijekom večeri: 
 
Sve Vas srdačno pozdravljam u ime domaćina adventsko-božićne akademije studenata ove treće adventske tribine „Čuj, jasni glas odjekuje.“ U ovaj će nam večernji sat upravo glasovi studenata Hrvatskog Katoličkog sveučilišta, okupljenih u pjevački zbor pod ravnanjem profesora Krunoslava Novaka, kroz glazbeni izričaj i literarnu riječ, pokušati približiti vijekovitu misao došašća – od sna se trgnite, Isus s nebesa dolazi. Dolazi k tebi, tiho kucajući na vrata srca. Hoćeš li mu otvoriti?
Anđeo Božji došao je i k djevojci Mariji.

Ova jednostavna rečenica opisuje jedan od najsretnijih događaja u povijesti. Taj anđeo Mariji je otkrio Božju tajnu kako će upravo ona silom Duha Svetoga postati majka Sina Božjega. Marija nije razumjela te riječi, ali je snažnom vjerom, potvrdno izrekla svoj odgovor: Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj. U svojem srcu, prihvatila je Božju Riječi koja se je tada začela i u njezinom krilu. Lako je doći do Boga preko Marije. Sav kršćanski puk u Mariji ima stazu kojom se skraćuje put dolaska k Gospodinu. S tom mišlju, upravo kao molitva na početku, započinjemo ovu adventsko-božićnu tribunu, obraćajući najljepšoj majci na svijetu, što ono ime joj je Marija. Ona živi gore među oblacima, ona živi među zvijezdama. Ona nam je koja, na ovaj svijet donijela djetešce Isusa.
Mali Isus, rođen u Betlehemskoj štalici otvorio nam je vrata raja. Raj je, i u to svi vjerujemo, jedno prekrasno i zemaljskom čovjeku neshvatljivo poimanje života nakon smrti. Svi mi imamo neku svoju predodžbu raja. Moja je recimo da će na samom ulazu u taj prekrasan Božji dom biti jedan ogroman veliki mozaik u kojem će svatko imati svoj kamenčić, pa makar i maleni. I čar će biti u traženju i pronalaženju istog.

Pristupite vjerni, Adeste fidelis, posljednja je pjesma večerašnjeg programa kao poziv na prihvaćanje Božjeg poziva na ljubavi. Darujte ovog Božića ljubav, darujte nekome Isusa ne zaboravljajući kako Božić živi i tu je negdje uvijek pored Vas. Dovoljno je samo ga potražiti, jer miris Božića čuva se u sklopljenim rukama, a pravi darovi pripremaju u srcu. I ne zaboravite, u svakom je Božiću radost i predznak buduće zore. Stoga, neka nam na dobro dođe to mlado ljeto i Spasiteljevo rođenje, kada ćemo ovog Božića, radosna srca pjevati, narodi nam se kralj nebeski. 
Sretan nam Božić! - tim je riječima završila svoju konferansu studentica Veronika. (HKS)
Ispišite stranicu: