HR

Aktualnosti

Objavljeno: 22.03.2023.

Održan susret Trajne formacije svećenika na temu pastorala mladihSusret Trajne formacije svećenika održan je u srijedu 22. ožujka 2023. godine u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu na temu pastorala mladih. Nakon uvodne molitve okupljene je pozdravio koordinator TFS-a i ravnatelj NPI-a preč. Ivan Lukić te dodao kako je dobro da se razgovara o ovoj temi kako bi se podijelila iskustva i prakse koje različiti upravitelji župa i župni vikari provode na župama. "Ovo je dobra prilika da još više izgrađujemo one stvari koje imamo i za koje smo sposobni. Zajedničkim dijeljenjem izgrađujemo sami sebe i zajedništvo koje moramo jačati i gajiti", kazao je preč. Lukić i zahvalio kardinalu Josipu Bozaniću na prisutnosti i podršci mladim svećenicima.Kardinal Bozanić podsjetio je svećenike na ono što o pastoralu mladih govore Izjave i odluke Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, u poglavlju "Crkva zagrebačka u zajedništvu svoga poziva i poslanja". Istaknuo je kako pastoral mladih u našoj Nadbiskupiji ima puno inicijativa. "Kod mladih nailazimo na otvorenost i neposrednost, koja je prisutnija sada nego pred dvadesetak godina." Kardinal je podijelio i svoje iskustvo susreta s mladima na Malom Lošinju te naglasio kako "u pastoralu mladih ne smije postojati prazan hod."

Povjerenik za pastoral mladih vlč. Kristijan Tušek održao je predavanje na temu "Pastoral mladih - ostvarenja, izazovi i ciljevi". Govoreći o zajednicama mladih u župama povjerenik je kazao kako je važno napomenuti, "a pojedine župe naše Nadbiskupije to i potvrđuju, kako zajednice mladih mogu i žele biti puno više od tek zajednice koja se okuplja radi druženja ili nečeg prigodnog." Istaknuo je kako se mladi rado uključuju u kreativne, volonterske i slične akcije te daruju svoje vrijeme kako bi pomogli u organizaciji župnih i nadbiskupijskih događaja.Vlč. Tušek podsjetio je na nekoliko programa Povjerenstva za pastoral mladih - Temeljnu formaciju animatora, program na Malom Lošinju tijekom ljeta te Katoličku malonogometnu ligu. Govoreći o animatorima istaknuo je njihovu uključenost u rad s prvopričesnicima i krizmanicima te organizaciju oratorija i sličnih programa za djecu i mlade u pojedinim župama.

"Dojmovi mladih koji su prošli Mali Lošinj više su nego dobri, a mladi ostaju obogaćeni lijepim iskustvima druženja, raspravama o mnogim temama crkvenog, sakramentalnog i društvenog života te nerijetko i kasnije ostaju povezani, što dovodi do povezivanja župa i zajednica mladih koje možda dotad nisu surađivale", kazao je vlč. Tušek osvrćući se na ljetne programe u Domu sv. Martina. Istaknuo je i važnost svećeničke prisutnosti tijekom programa na Malom Lošinju.Povjerenik je naglasio kako je ove godine ponovno krenula Katolička malonogometna liga, u kojoj sudjeluje 16 ekipa. Dodao je kako je jedna od poteškoća KMNL-a igranje u Zagrebu, što otežava sudjelovanje župa iz karlovačkog i zagorskog kraja, te kao rješenje istaknuo organizaciju lige u tri regije.

"Mladi su specifična zajednica koja, ako im se za to da prilika u župi, sve više razvijaju osjećaj pripadnosti župi, a župne prostore zaista počinju smatrati svojima", kazao je povjerenik i nastavio: "Važno je da želimo provoditi vrijeme s njima, stvoriti atmosferu dobrodošlice i razumijevanja kako bi mladi s voljom dolazili i okupljali se." Na kraju izlaganja vlč. Tušek naglasio je kako Povjerenstvo za pastoral mladih stoji na raspolaganju svim župama i svećenicima ako im je potrebna pomoć u pokretanju i osmišljavanju sadržaja za mlade.Na iskustvo rada s animatorima u župi osvrnuo se vlč. Filip Marić, upravitelj Župe sv. Nikole biskupa u Jastrebarskom, istaknuvši kako su animatori za župu zaista blagoslov. Kazao je kako su animatori, nakon završene Temeljne formacije i Opće specijalizacije animatora, izrazili želju za rad s krizmanicima u vidu oratorija. U župi u Jastrebarskom animatori vode dvije vrste oratorija - oratorij za krizmanike i oratorij za djecu od 5. godine do 7. razreda. "I sami animatori priznaju da im je oratorij pomogao promijeniti pogled, shvatiti i produbiti znanje i poimanje određenoga dara [Duha Svetoga]", naglasio je vlč. Marić govoreći o krizmaničkom oratoriju.

Vlč. Marić istaknuo je važnost neprestanog davanja i osmišljavanja sadržaja za mlade te poticanja na rad i duhovni razvoj. Također, podsjetio je na potrebu nadbiskupijskog centra za mlade, o kojoj je govorio i povjerenik za pastoral mladih vlč. Tušek. Zaključio je riječima: "Animatori su jedan veliki oslonac i pomoć u pastoralu župe. Nadam se da ćete i vi biti blagoslovljeni s animatorima znajući da je ovo što oni rade na župi zaista Krist koji nas iznova iznenađuje."Nakon izlaganja vlč. Marića uslijedila je rasprava u kojoj su svećenici razmijenili iskustva, poteškoće i potrebe u radu s mladima na svojim župama. Kardinal Bozanić zaključio je susret ohrabrivši svećenike da ne budu opterećeni brojem, već ih pozvao da se posvete onima koji su tu, koji grade zajednicu. Naglasio je kako animatore treba podržavati i s njima surađivati i formirati ih. "Potreba je za formacijom animatora još veća", kazao je kardinal Bozanić i pozvao da se pronađu nove mogućnosti za formaciju animatora. Na kraju je zaključio kako je zajedništvo u radu s mladima presudno i pozvao svećenike da na suradnju.
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: