HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.11.2011.

Održan prvi susret u okviru duhovne obnove u Trnovčici

 

U utorak, 8. studenog 2011. u 21 sat, u župi B. D. Marije Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea u zagrebačkoj Trnovčici, održan je prvi susret, od ukupno tri, u okviru duhovne obnove koju priprema Hrvatska dehonijanska mladež.

Susret na temu: "Na svetost pozvani…" održao je vlč. Domagoj Matošević, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu. Svojom jednostavnošću, radošću i velikom ljubavlju vlč. Matošević zaokupio je pozornost oko stotinu mladih okupljenih u Dvorani svetog Josipa u samostanu otaca dehonijanaca, te im kroz kratku radionicu i katehezu približio zadanu temu.

U kreativnoj radionici, mladi podijeljeni u 7 skupina, trebali su prepoznati dobre i loše osobine starozavjetnih i novozavjetnih svetaca: Abrahama, Mojsija, Davida, Petra, Pavla, Marte i Zakeja. U razgovoru s mladima vlč. Matošević doveo ih je do zaključka kako su svi oni bili obični ljudi, s dobrim osobinama, ali i manama.

Unatoč slabostima Bog ih poziva, objavljuje im se i daje im posebne zadaće. Nameće se jednostavan zaključak: "Bog ne poziva osposobljene, nego osposobljava pozvane!" Drugi dio nastavljen je nagovorom u kojem je vlč. Matošević na vlastitom primjeru pokazao kako Bog uistinu "osposobljava": mladića, s teškoćama u svladavanju školskog gradiva koji se "veseli svakoj trojci", "osposobio" je za svećenika sa završenim studijem teologije i postignutim magisterijem u Rimu.

"Svet ne znači biti savršen, nego shvatiti da Bog preko mene može učiniti divne stvari – on me može osposobiti. Potrebno je dati se mijenjati i odbaciti ono što nije dobro", rekao je vlč. Matošević. Susret je završen opisom tri prizora iz Isusova života u kojima on moli, po kojima je predavač pozvao sve mlade na molitvu, osobito za snagu za životnu borbu: birati dobro, a ne zlo, smoći snage odbaciti vrijednosti koje nudi ovaj svijet i prigrliti one koje nudi Crkva – život s Kristom u svetosti!

Drugi dio duhovne obnove održat će se u utorak, 15. studenog 2011. u 21 sat. U goste dolazi mlada majka troje djece, Iva Brčić, koja je u mladosti ostvarila uspješnu manekensku karijeru. Na temu: "Biti mlad, lijep, dobar i svet" progovorit će na temelju vlastitog životnog iskustva u kojem su na prvom mjestu bile "vrijednosti" ovoga svijeta.

Jelena Vuković

Podijelite na: