Održan prvi seminar u sklopu serijala „TRANSFORMACIJA – Kako razviti potencijal duhovnog karaktera u okviru vlastitog poslanja“

21.1.2023.

U punoj dvorani Centra za kulturu Zagreb-Susedgrad, u zagrebačkom kvartu Gajnice (Župa Sv. Josip Radnik)u petak 20. siječnja 2023. održan je prvi u nizu od pet večernjih seminara pod zajedničkim nazivom „TRANSFORMACIJA – Kako razviti potencijal duhovnog karaktera u okviru vlastitog poslanja“.Vlč. Branimir Budinski autor i voditelj seminara, ujedno i župnik u Gajnicama, ističe važnost razvijanja svijesti o osobnom duhovnom karakteru koji nam je dan i koji kroz čitav život trebamo njegovati i razvijati kako bismo ispunili svoje poslanje, ali i ostvarili sretan, radostan i ispunjen život.

Kroz dvije tematske cjeline, polaznici seminara upoznali su kako se vjera i nevjera pojedinca (čovjek vjere i čovjek nevjere) isprepliću s njihovim duhovnim karakterom, utječu na njih, njihovu osobnost, donošenje odluka, ali i interakciju s drugima. Posebna vrijednost ovog seminara je povezivanje primjera pojedinaca snažnog duhovnog karaktera iz biblijske prošlosti s današnjim životom i svakodnevnim situacijama kao i odlukama koje trebamo donositi i čiju ispravnost često propitujemo u našoj unutrašnjosti. Upravo ona zna biti ispunjena strahovima i predrasudama, nesigurnošću, sviješću o očekivanjima društva i zajednice što nam uvelike otežava donošenje ispravnih odluka.„Ako želimo da nam njiva bude plodna, trebamo imati kvalitetno sjeme, ali i potrebne alate za obradu njive“, istaknuo je vlč. Budinski dodajući kako smo kvalitetno sjeme dobili od Boga, a alate moramo sami primijeniti i prepoznati što zahtijeva i naš trud, aktivni angažman i znanje. I upravo u tome leži i druga vrijednost seminara – ponuda praktičnih „alata“ i njihova upotreba u svakodnevnom životu. U današnje vrijeme sa svih strana izloženi smo raznim  savjetima što treba učiniti da bi živjeli svrhovit život, no rijetko nam tko govori i kako to učiniti, naravno u skladu s Božjom voljom.


  
"Ime seminara kao i mjesto nije nasumično odabrano. Transformacija je životni proces kroz koji svako ljudsko biće prolazi na svim razinama postojanja – fizičkoj, duševnoj i onoj najvišoj duhovnoj. Ona je temelj razvoja osobnosti jer ako želimo nešto promijeniti u našim životima i mi se trebamo transformirati i to svjesno, razumijevajući u kojem smjeru idemo i koje alate možemo i trebamo primijeniti. Mjesto održavanja seminara ovoga puta nije crkva, nego ustanova od društvenog značaja jer nam je nakana bila učiniti dostupnim svima ono što se tiče svakog čovjeka dobre volje, ne samo odabranih, tj. svih onih koji žele transformirati svoj život i živjeti ga u punini, a pomoću alata koje ću im ondje ponuditi", naglasio je vlč. Budinski.S molitvom, ali i pjesmama sjajnog mladog kvarteta predvođenog talentiranim Domagojem Čondrićem, prvi u nizu seminara polučio je sjajan rezultat i zadovoljstvo polaznika seminara.

Sljedeće druženje i nastavak seminara „TRANSFORMACIJA – Kako razviti potencijal duhovnog karaktera u okviru vlastitog poslanja“ održava se 3. veljače na istom mjestu, u Centru za kulturu u Zagrebu-Gajnicama s početkom u 18 sati, a više informacija se može pronaći na www.zupa-gajnice.hr  

Tekst: Silvano Gospodarić
Foto: Hrvoje Barun

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr