HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.12.2018.

Održan Božićni koncert u BelcuU crkvi sv. Marije Snježne u Belcu održan je u nedjelju 9. prosinca Božićni koncert na kojem su nastupili sopranistica Anabela Barić i Izidor Erazem Grafenauer na gitari i teorbi.

Nakon pozdravnog govora vlč. Milana Pušeca koncert je započeo Schuberotovom Ave Mariom, a na repertoaru našle su se klasične kompozicije, od kojih valja izdvojiti G. F. Händela: Ombra mai fu te B. Brittena: Down by the Sally Gardens.

Drugi dio koncerta obuhvatio je tradicionalne adventske i božićne pjesme, između ostalih O kakva to svetlost i Veselje ti navješćujem. Za sam kraj publika je slušala Stille Nacht, pjesmu koja ove godine obilježava 200. obljetnicu - naime, 24. prosinca 1818. godine, Joseph Mohr i Franz Xaver Gruber po prvi puta izveli su pjesmu Stille nacht u Oberndorfu kod Salzburga.

Stille nacht ujedno je proglašena kao UNESCO-ova nematerijalna kulturna baština i svjetska pjesma mira te se ove godine posebno slavi obljetnica u Austriji, a Belčanima je stoga posebno drago da su imali prilike uživati u izvedbi Anabele Barić i Izidora Erazem Grafenauera. 

Organizator koncerta je Župa BDM Snježne u Belcu, što je nastavak lijepe suradnje nakon ovogodišnjeg gostovanja navedenih umjetnika unutar manifestacije Varaždinske barokne večeri.

U organizaciji su sudjelovale Snježana Škreb koja se pobrinula za donaciju i Ivana Sambolić u samoj organizaciji koncerta, a nakon zajedničkog druženja umjetnici su iskazali interes i za daljnju realizaciju glazbenih izvedbi u prekrasnom ambijentu belečke župne crkve.


Ivana Sambolić
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: