HR

Aktualnosti

Objavljeno: 12.12.2018.

Obilježena 70. obljetnica smrti Franje Dugana starijeg


Ove se godine u prosincu navršava 70. obljetnica smrti Franje Dugana starijeg (Krapinica kraj Zlatara, 11. rujna 1874. – Zagreb, 12. prosinca 1948.), istaknutoga hrvatskog orguljaša, skladatelja, pedagoga i glazbenoga pisca, te dugogodišnjeg nastavnika i rektora Muzičke akademije u Zagrebu. Na mjestu orguljaša zagrebačke katedrale proveo je 50 godina, a njegov doprinos cecilijanskom pokretu i obnovi crkvene glazbe u Hrvatskoj nemjerljiv je: osim kao urednik časopisa za crkvenu glazbu Sveta Cecilija u razdoblju od 1907. do 1943. godine, Dugan je sudjelovao u izradi Hrvatskog crkvenog kantuala i pjesmarice Virgini Matri, harmonizirao impozantni korpus gregorijanskih napjeva za čitavu liturgijsku godinu, a još i danas među vjernicima su rado prihvaćene upravo njegove obrade adventskih i božićnih popijevki koje predstavljaju nikad nadmašen standard po pitanju kvalitetne i uzorne liturgijske glazbe.

Prigoda je to bila da se sjetimo života i djela ove značajne glazbene i umjetničke ličnosti s početka 20. stoljeća, u svrhu čega je organiziran program obilježavanja kojega je pripremilo više institucija. U utorak, 11. prosinca 2018. u Dvorani Jure Petričevića palače Matice hrvatske, Matica hrvatska, Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika i diskografska kuća Croatia Records predstavili su novi dvostruki album pod nazivom Franjo Dugan: Sabrana djela za orgulje kojim se po prvi put prezentira cjelokupni Duganov opus za orgulje. Orguljaš Pavao Mašić sve je skladbe snimio na instrumentima iz Duganova vremena (na orguljama zagrebačke katedrale i orguljama sjemenišne crkve na Šalati), a portret ovog iznimnog glazbenika i tvorca prvog značajnog orguljskog opusa u hrvatskoj glazbi bogato je dokumentiran i u popratnoj dvojezičnoj knjižici u boji na 56 stranica na hrvatskom i engleskom jeziku.

U srijedu, 12. prosinca 2018. u zgradi Muzičke akademije, Odsjek za muzikologiju Muzičke akademije u Zagrebu priredio je promociju knjige Franjo Dugan st.: Glazbeni instrumenti. Riječ je o suvremenom pretisku jednog od najopsežnijih Duganovih glazbenih udžbenika objavljenog 1944. g. pod nazivom Nauk o glasbalima s osobitim osvrtom na orgulje, u novom izdanju izdavačke kuće Kiklos (Zagreb, 2018) popraćenog s 280 bilješki te više članaka i osvrta čiji su autori Snježana Drevenšek, Nedjeljko Fabrio, Tomislav Faulend Heferer, Juraj Kolarić, Alojzije Seder, te niz profesora Muzičke akademije u Zagrebu: Goran Končar, Igor Lešnik, Pavao Mašić i Mladen Tarbuk. Knjigu je predstavio urednik izdanja prof. dr. sc. Zvonko Benčić, recenzent akademik Nikša Gligo, te dio autora: Snježana Drevenšek, Pavao Mašić i Mladen Tarbuk.

Također u srijedu, 12. prosinca 2018. u 20 sati održan je koncert u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu na kojem je orguljaš Pavao Mašić izveo izbor Duganovih skladbi za orgulje. Koncert se održao u organizaciji Oratorijskog društva crkve sv. Marka u kojoj je Dugan djelovao kao orguljaš i zborovođa vrlo cijenjenog Oratorijskog zbora sv. Marka.
Podijelite na: