Obilježen Dan Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu

1.6.2023.

Dan Hrvatskog katoličkog sveučilišta obilježen je svečanim akademskim činom u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta u četvrtak 1. lipnja. Obilježavanje Dana započelo je svečanim misnim slavljem koje je u Sveučilišnoj kapeli predvodio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić.

FOTOGALERIJA



Akademski čin, tijekom kojeg su dodijeljene Rektorove nagrade studentima i zaposlenicima, započeo je molitvom koju je predvodio sveučilišni kapelan vlč. Branimir Jagodić.

Svečanosti su, uz Velikog kancelara HKS-a mons. Dražena Kutlešu, nadbiskupa zagrebačkog, prisustvovali kardinal Mario Grech, generalni tajnik Biskupske sinode; kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup u miru; mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj te hrvatski (nad)biskupi; u ime predsjednika RH Jadranka Žarković, savjetnica za odgoj i obrazovanje; izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora zastupnik Željko Reiner; u ime predsjednika Vlade RH Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova; Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja; Vli Beroš, ministar zdravstva; u ime gradonačelnika grada Zagreba Damir Bakić, član Gradske skupštine; rektori hrvatskih sveučilišta; u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti potpredsjednik Davor Miličić i brojni drugi uvaženi gosti.



Na početku svečanosti okupljenima se obratio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić istaknuvši kako su ovakvi susreti dragocjeni jer omogućuju da se na trenutak zastane i podijele radosti i nade, kao i poteškoće i tereti. Zahvalio je svima koji Sveučilište prate molitvom, podrškom, suradnjom, blizinom, savjetom i prijateljstvom. Na poseban način zahvalio je dosadašnjem Velikom kancelaru kardinalu Josipu Bozaniću za osnivanje HKS-a, pastirsku brigu i doprinose u razvoju Sveučilišta te je sve preporučio u njegove molitve. Rektor je zahvalio i za dar novog Velikog kancelara mons. Dražena Kutleše. "Uvjeren sam da će Duh Gospodnji koji nam Vas je darovao kao novoga pastira učiniti našu suradnju plodonosnom i blagoslovljenom na dobro Crkve zagrebačke, našeg Sveučilišta i cijelog hrvatskog društva."



Rektor Tanjić upoznao je okupljene sa situacijom, projektima i napretkom Hrvatskog Katoličkog sveučilišta rekavši da su "mnogi nastavnici i studenti kroz mnoštvo različitih aktivnosti, skupova, predavanja i volonterskih sati pokazali što znači voljeti Sveučilište i kako raditi u ljubavi i predanju". Zahvalio im je te posebno čestitao nagrađenima te nadodao posebnost Hrvatskog katoličkog sveučilišta. "Naše sveučilište je drugačije jer je izraslo iz srca same Crkve. Time je njegovo poslanje ljepše jer svjedoči svu ljepotu Crkve i teže jer nikada nije lako biti na razini onoga što je Crkva i to Sveučilište pozvano svjedočiti i darovati, posebice mladima. I naše je Sveučilište plod sinodskoga hoda Zagrebačke Crkve i svojim djelovanjem pokazuje upravo takvo lice Crkve. Na našem Sveučilištu je više laika nego svećenika. Gotovo pola nastavnika te više od pola studenata su žene. Većinom su to mladi obiteljski ljudi kojima je ovih mjeseci najveći problem kako pronaći mjesto u vrtiću za svoju djecu. U takvoj zajednici tražimo suglasje vođeni, ne vlastitim interesima, nego tražeći mudrost i razboritost od tvorca suglasja Duha Svetoga. I mi tražimo načine kako biti dio sinodalnog hoda crkve i kako djelovati." 

Na kraju govora pozdravio je generalnog tajnika Biskupske sinode kardinala Marija Grecha i zahvalio mu što je došao na Hrvatsko katoličko sveučilište i prihvatio održati Lectio magistralis.

U ime rektorskog zbora Republike Hrvatske okupljenim uzvanicima obratio se rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić koji je rekao da se bolje društvo može stvoriti jedino uz oblikovanje mladih ljudi, a da se pružanjem osnovnih vrijednosti u životu stvarati prave temelje za moderno društvo. Čestitao je 17. obljetnicu postojanja Hrvatskog katoličkog sveučilišta "sa željom da ono i dalje bude svjetionik u upravo ovome što je, a to je pružanje znanja, a itekako i iskrenosti i boljega društva. Sve ono što sada činite upravo je na tom tragu."



Potpredsjednik Vlade Davor Božinović naglasio je da je "poznato koliko u Vladi ističemo važnost ulaganja u rast i razvoj naše zemlje i težnju da društvo u kojem živimo bude društvo znanja i napretka." Nadodao je da "Vlada aktivno podupire i podupirat će razvoj Hrvatskog katoličkog sveučilišta ne samo materijalno, nego i u razvojnom smislu. Posebice, kao i do sada uvažavajući akademsku neovisnost i prepoznavanje potreba i izazova suvremenog društva te sukladno tome pružajući podršku za promišljeni razvoj Sveučilišta za budućnost kroz adekvatne studijske programe."

Svima okupljenima obratio se Veliki kancelar Hrvatskog katoličkog sveučilišta mons. Dražen Kutleša, nadbiskup zagrebački. "Sveučilište je zapravo, kao što i samo ime kaže, mjesto gdje se misao rađa, raste i sazrijeva otvoreno i simfonijski." Opisao je Sveučilište kao "hram u kojem je znanje poslano osloboditi se uskih okvira imanja i posjedovanja kako bi postalo kultura, tj. kultivacija čovjeka i njegovih temeljnih odnosa s Transcendentnim, s društvom, s poviješću, sa stvorenim čovjekom. Upravo nam je takav stav potreban u hrvatskom društvu i u Crkvi, u oblikovanju kojega nezamjenjivo mjesto ima akademska zajednica, napose sveučilišta kojih je i Hrvatsko katoličko sveučilište važan dio. Poslani smo biti otvoreni i djelovati simfonijski oslobađajući se uskih okvira imanja i posjedovanja kako bi svi doprinijeli kultivaciji čovjeka i otvaranju njegovih temeljnih odnosa koje papa Franjo ističe. To je posebna zadaća sveučilišne zajednice te stoga zahvaljujem svima onima koji su uključeni u znanstvene, obrazovne i nastavne procese na našem Sveučilištu te u cijeloj hrvatskoj akademskoj zajednici."



Nadbiskup Kutleša na osobit način je pozdravio studentice i studente te istaknuo kako se raduje "svakom našem susretu s molitvom i željom da vam Hrvatsko katoličko sveučilište, vaše Sveučilište, bude zajednicom koju i vi stvarate i oblikujete svojim oduševljenjem, znanjem, vjerom, volontiranjem i prije svega žudnjom za boljim svijetom."

Lectio magistralis održao je generalni tajnik Biskupske sinode kardinal Mario Grech pod naslovom "Promišljanje o strukturnom elementu demokratske države i sinodalne Crkve". "Započinjući svojim konkretnim iskustvom kao glavni tajnik Sinode želio bih promišljati o participirajućim procesima i, konkretnije, o pitanju suglasnosti, neophodnom elementu svakoga društva pa stoga i Crkve, a ne samo demokratskih sustava", rekao je kardinal Grech u uvodu te nastavio tumačenjem leksičkog pristupa riječi suglasnost.



Kardinal Grech rekao je da je "prvi zaključak koji je od temeljnog značenja za argument koji ističem: suglasnost je temeljni element života svakog društva, bilo građanskog ili vjerskog. U demokratskoj zajednici, jedan od najdelikatnijih i najosjetljivijih čvorova koji se tiču života cjelokupnog stanovništva jest stupanj kojim njegovi građani sudjeluju u političkoj vlasti. Na taj je način zrelost društva moguće mjeriti njegovim poštovanjem suglasnosti upravo zato što će to poštovanje utjecati na pojedinca, zajamčenog u njegovoj slobodi misli i govora. Baš kao što će utjecati na svakoga u njegovu svojstvu naroda i nacije čak i prije nego stvori državu", te nastavio svoje predavanje dotičući se suglasnosti u građanskom društvu.

Osim pitanja suglasja u društvu kardinal Grech osvrnuo se i na pitanje suglasnosti u ranoj Crkvi, kao i suglasnosti u sinodalnoj Crkvi. "Suglasnost koju Crkva predlaže nije usporediva s onom demokratskih sustava. Ono što jamči postojanost Crkve u vjernosti pologu vjere nije ljudska suglasnost koja je rezultat mehanizama javnog mnijenja, nego uvijek i samo djelovanje Duha Svetoga. Crkva zna cilj svojega putovanja, no stalno mora birati put kojim ide. To je logika povijesti i čovječanstva koje je pozvano birati svoju sudbinu."



"Sinoda je proces slušanja u kojemu načelo podjednakog dostojanstva krštenih dovodi do procesa odlučivanja temeljenih na priznanju onoga "što Duh govori Crkvama“ (Otk 2, 7) To je nešto ogromno, što nas se i dojmi, zbog siline i plodnosti tog iskustva. To je možda najdivniji dar koji Crkva može ponuditi građanskom društvu zato što je to priča nade. Tamo gdje ima podjela, interesnih skupina, traženja osobne koristi ili lobija, prevladava pristrana logika. To neizbježno završava u korupciji i skandalima. I Crkva se s time suočava. Tamo gdje se odabire put slušanja, sazrijeva sinodalni način i oblik Crkve braće i sestara koji su zajedno na putu. I moja je malenkost svjedok ovoga iskustva Crkve", zaključio je kardinal Grech.

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić nakon predavanja kardinala Grecha još jednom mu je uputio zahvalu te uručio skulpturu Uskrsnuće, rad akademskog kipara Petra Dolića.



Na kraju svečanosti dodijeljene su Rektorove nagrade studentima, profesorima i djelatnicima, a svečanost je uveličalo Pjevački zbor studenata Hrvatskog katoličkog sveučilišta Chorus Unicath.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr