HR

Aktualnosti

Objavljeno: 25.12.2023.

Nuncij Lingua predvodio božićno misno slavlje u bazilici sv. Antuna Padovanskoga

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua predvodio je božićno misno slavlje u ponedjeljak 25. prosinca 2023. u bazilici sv. Antuna Padovanskoga na zagrebačkom Svetom Duhu.Koncelebrirali su župnik i rektor fra Ivan Marija Lotar, provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić, gvardijan Samostana Svetoga Duha fra Josip Petonjić i ravnatelj Doma sv. Antuna fra Vladimir Vidović.

Na početku euharistijskog slavlja župnik Lotar pozdravio je apostolskog nuncija i sve prisutne.

Mons. Lingua homiliju je započeo govoreći o svjetlu istaknuvši da se u božićnoj liturgiji mnogo govori o svjetlu. „U prologu Ivanova Evanđelja koje je danas naviješteno čitamo da Riječ tijelom postade i da ta Riječ, odnosno Krist, bijaše Život i Život bijaše ljudima Svjetlo. Krist, dakle, Riječ koja prosvjetljuje Životom. Kristov život je nama svjetlo“, rekao je dodavši da je Krist svjetlo čovječanstvu, čak i onda kada ga tama ne želi prihvatiti.Potaknuo je nazočne vjernike da dopuste Isusu da se njegovo lice odražava u njima. „Učini da svi, gledajući tebe, vide Njega. To je Božić koji ne prestaje. Njegova se Riječ nastavlja utjelovljavati u nama i mi postajemo svjetlo svijeta“, kazao je.

Propovjednik je potom govorio o glasu. „Riječ koja je tijelom postala, ne treba samo svjedoke. Budući da je Riječ, treba i navjestitelje, glas koji tu Riječ izgovara“, istaknuo je te dodao da svaki kršćanin mora biti svjedok svojim životom i misionar svojim navještajem.Na kraju homilije se osvrnuo i na mir naglasivši da je navještaj Božića zapravo navještaj mira. „Zazivamo Kneza mira da se uprisutni: da Svojim Svjetlom obasja put sloge, svojom Riječju donese utjehu očajnima, svojim Mirom nadahne izgradnju novog svijeta. To je i moja želja: da se tuga ovoga Božića uskoro pretvori u pjesme radosti i da i mi u svom okruženju budemo živa božićna drvca u svijetu koji ustraje na putu tame“, zaključio je nuncij Lingua.

Na kraju mise župnik Lotar zahvalio je apostolskom nunciju na dolasku i predvođenju misnog slavlja.

Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor Put mira.

Foto: Veritas/IKA
Ispišite stranicu: