HR

Aktualnosti

Objavljeno: 25.12.2016.

Noćas Božja budućnost kuca na vrata našega srca!Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u zajedništvu s pomoćnim biskupom zagrebačkim mons. Valentinom Pozaićem, kancelarom Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Stjepanom Večkovićem, biskupskim vikarom za vjernike laike i moderatorom Nadbiskupskog duhovnog stola preč. mr. Markom Kovačem, kanonicima i prebendarima te okupljenim Božjim narodom euharistijsko slavlje Mise polnoćke u zagrebačkoj katedrali.U uvodu euharistijskog slavlja pozdravljajući okupljene vjernike izrazio je radost zbog zajedništva i radosti koju daruje Novorođeni Kralj. Govoreći na početku svoje homilije o Božiću kao događaju koji na različite načine i različitom snagom obuzima čovjeka te ispunja i nadahnjuje ljudsko srce, Kardinal je istaknuo da  se "Crkva ne raduje samo zbog drevnog događaja koji se zbio prije nešto više od dvije tisuće godina, nego prije svega zbog toga što nas danas, sada, Bog Otac obnavlja u Sinu svome koji je rođen u Betlehemu. Bog je u Isusu postao malen, nama pristupačan i blîz da bi bio naš put, naša istina i naš život".Tumačeći Božju riječ prvog misnog čitanja iz Knjige proroka Izaije koja govori o svjetlosti, Kardinal je naveo da "Božje svjetlo donosi mir i slobodu narodu koji je ugnjetavan, kao i svijetu koji je izložen ranjavanju zbog raznih sukoba i rastućeg nasilja. Božja je svjetlost puna radosti i to istinske, duboke ljudske radosti. Ta radost pokreće ljude prema dobru, ona iznutra mijenja čovjeka".


 
"Iznenađujući znak božićne novosti je Novorođeno Dijete, koje ako ga se prihvati, mijenja sve stvari, sve naše odnose i prilike. Milost Božja koja se pojavila i koja je spasiteljica i odgojiteljica svih ljudi poziva nas da revnujemo oko dobrih djela i to tako da se odreknemo bezbožnosti i svjetovnih požuda i da u svijetu živimo razumno, pravedno i pobožno. Božić nas poziva na novi stil života, na nove odnose među ljudima, na alternativni život u svijetu u kojem će biti više velikodušnosti, opraštanja i istinske ljubavi."

"Evanđelje Isusova rođenja poruka je radosti i mira za svakog čovjeka: 'Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima'. Evanđelje nudi mogućnost promjene svijeta, društva i svakog čovjeka, kako bi se u našem društvu mogle događati mnoge radosne vijesti: nova rođenja u obiteljima, mogućnost posla za mlade i nezaposlene, poštivanje ljudskog dostojanstva svakog čovjeka, smanjenje napetosti u međuljudskim odnosima, zaštita ljudskog života u svim njegovim fazama od začeća do naravne smrti. Snažna poruka Božića za naš životni program je: 'Slava Bogu - Mir ljudima!' To je, mogli bismo reći, univerzalni program za svakog čovjeka, za sve ljude i za svako vrijeme. Ondje gdje se Bog istinski slavi, čovjek je u miru. A najveća slava Božja je mir među ljudima".Rekavši da "noćas Božja budućnost kuca na vrata našega srca", Kardinal je sve pozvao da se približimo "novorođenom Djetetu u jaslicama, sa svojim radostima i nadama, brigama i tjeskobama, jer Isus je došao zbog nas takvih kakvi jesmo. Bog ne samo da ljubi čovjeka, nego ga i trpi. Bog je dobar, dobrostiv, istinit, daleko od srdžbe, jer Bog je jedini dobar. Novorođeni Isus je Emanuel, Bog s nama, Onaj koji poznaje sve čovjekove želje, nadanja, strahove i teškoće"."Dragi vjernici, Bog se u Betlehemu rodio da bi svim ljudima ponudio spasenje. Bog ljubi svakog čovjeka. Njemu nitko nije nevažan i želi da se svi spase. Otvorimo svoja srca Bogu i dopustimo mu da nas obnovi svojim božićnim blagoslovom. Nada u bolje sutra za vjernike nije običan ljudski optimizam koji ne može izdržati pod teretom tolikih životnih izazova i kušnji, već dar ufanja koji nam je Isus donio. Neka se stoga dogodi Božić u našoj domovini Hrvatskoj, u našem gradu Zagrebu, u svakoj obitelji, u našim srcima", zaključio je homiliju Kardinal.Euharistijskom slavlju prisustvovali su i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednici Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner i Gordan Jandroković, potpredsjednica Vlade i ministrica Martina Dalić, potpredsjednik Vlade i ministar Davor Ivo Stier; ministri Slaven Dobrović,  Pavo Barišić i Tomo Medved; saborski zastupnik i predsjednik SDP-a Davor Bernardić te gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić.

Euharistijsko slavlje pjevanjem je animirao Katedralni zbor.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Podijelite na: