HR

Aktualnosti

Objavljeno: 17.11.2023.

Nadbiskup Kutleša predvodio misno slavlje u Mariji Bistrici

U Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u petak, 17. studenoga zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša predvodio je misno slavlje na kojem su sudjelovali članovi Zaklade Rhema te članovi udruga koje Zaklada financijski pomaže. Koncelebrirali su vlč. Andrija Miličević, nadbiskupski tajnik, vlč. Mirko Brlić, supsidijar, vlč. Kornelije Grgić, supsidijar, vlč. Antun Motočić, svećenik u miru, fra Tomislav Glavnik, OFMConv., fr. Mate Kolak, OSPPE, fra Stjepan Brčina, OFMConv., p. Tvrtko Barun, SJ i drugi svećenici povezani sa Zakladom Rhema.Na početku misnog slavlja prisutnima se obratio i pozdravio ih vlč. Mirko Brlić, supsidijar u svetištu Majke Božje Bistričke.   


Nadovezujući se na liturgijska čitanja od dana i spomendana sv. Elizabete Ugarske nadbiskup Kutleša istaknuo je tri snažne tvrdnje iz knjige Bog Isusa Krista pape Benedikta XVI.Prva je tvrdnja da je "Stvoritelj i Otkupitelj, Bog početaka i Bog kraja jedan te isti Bog. Ovu rečenicu redovito prihvaćamo kao katekizamsku definiciju te na toj razini nemamo nikakvih problema s njome. No, životna stvarnost, kultura daleko je od razumijevanja i prihvaćanja ove istine", dodavši da je "vjera u Boga Stvoritelja neodoljiva poput ljudske inteligencije i njegove prirodne sposobnosti da misli sebe i svijet oko sebe." Navodeći drugu tvrdnju: "Prava ljubav je događaj smrti, uzmicanje pred drugima i za drugoga", nadbiskup je istaknuo da se ona ne gleda "samo pod smislom mučeništva, nego i u našemu smislu umiranja samome sebi da bi se u nama samima ostvarilo Kraljevstvo Božje, da to nije ništa drugo nego vladavina Božje volje."  "Vjera u Boga Stvoritelja je istovremeno i vjera u Boga savjesti", treća je tvrdnja koju je naveo mons. Kutleša, dodavši: "Kristov dolazak u koji vjerujemo trijumf je istine jer će otkriti namisli ljudskih srdaca. Isus koristi dva primjera iz povijesti - Nou i Lota kako bi ilustrirao potrebu da budemo spremni za siguran nadolazeći dan suda kod Kristova ponovnog dolaska."

Na završetku misnog slavlja prigodnu zahvalu svima uputio je vlč. Mirko Brlić. Zaklada Rhema nakon misnog slavlja održala je svoj godišnji susret u kapeli sv. Petra u Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke.Misija Zaklade Rhema je kroz darivanje svojeg vremena i sredstava podržati, potaknuti i financijski potpomoći udruge, zajednice i pojedince koji se bave evangelizacijom. Također, to je organizacija raznih seminara, predavanja i susreta.

Ciljevi koje Zaklada Rhema želi postići svojim djelovanjem su promicanje kršćanskih vrednota, potpora u duhovnom rastu i formaciji svojih članova i podupiratelja, promicanje ekumenskih vrednota i dijaloga među vjerskim zajednicama, promicanje kulture dijaloga, tolerancije i snošljivosti među raznim društvenim skupinama, promicanje obiteljskih vrednota, svekoliki duhovni i materijalni boljitak naše domovine i svih njezinih građana. Zaklada Rhema postoji od 13. studenoga 2014. godine, a u svetištu Majke Božje Bistričke održava godišnji susret s udrugama koje financijski pomaže. 

 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: