HR

Aktualnosti

Objavljeno: 23.05.2023.

Nadbiskup Kutleša đakonima dodijelio diplome o postignutoj svećeničkoj spremiFOTOGALERIJA

U dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu u utorak 23. svibnja zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša dodijelio je diplome o postignutoj svećeničkoj spremi polaznicima Đakonske pastoralne godine.

Na početku svečanosti prigodne riječi uputili su ravnatelj NPI-a i voditelj Đakonske pastoralne godine preč. Ivan Lukić, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Željko Faltak te župnik Župe Navještenja BDM u Velikoj Gorici preč. Norbert Ivan Koprivec u ime župnika mentora."Neka vas Duh Sveti vodi i bude vaš branitelj na putu svjedočenja Evanđelja, svjedočenja milosnog lica Božjega kojega ljudi traže, a po vama ga imaju priliku upoznati", kazao je preč. Lukić i dodao: "Bit će zahtjevno jer svjedočenje mora biti prepoznato i po našim djelima i po našim riječima. Osloniti se na Isusa Krista koji vas je pozvao jedini je put da se navijesti Istina, kako bi i vi i oni kojima svjedočite imali život vječni." Potom je upoznao okupljene s programom ĐPG-a u kojem je ove pastoralne godine sudjelovalo 17 đakona: sedmorica dijecezanskih đakona i desetorica redovničkih kandidata.

Rektor Faltak u svom govoru istaknuo je kako bi vlastita svećenička izgradnja trebala "uroditi plodom izgradnje jasne slike svećeničkog identiteta." Naglasio je i važnost dimenzije učeništva kazavši da "dok smo pozvani suobličavati se Isusu Kristu učitelju i proroku, ne smije zaboraviti da smo te da uvijek ostajemo učenici." Potaknuo je polaznike ĐPG-a da izgrađuju unutarnji stav budnosti, pozornosti, otvorenosti za kritičko promišljanje te za primanje kritika o sebi i svome djelovanju. Na kraju je poručio: "Želim vas potaknuti da ne odustanete nikada od vlastite formacije, odnosno vlastitog oblikovanja u onim osobinama i stavovima koje su svojstvene Isusu Kristu."

Govoreći o đakonskom pastoralnom praktikumu na župama preč. Koprivec izdvojio je elemente pastoralnog djelovanja đakona na župama i istaknuo kako je najvažniji za svakoga đakona i svećenika "osobni molitveni život: svakodnevna priprava i slavljenje euharistije, časoslov i molitva krunice." Naglasio je i važnost priprave za pastoralne aktivnosti te redovite komunikacija sa župnikom mentorom te dodao kako je đakonski pastoralni praktikum dragocjeno iskustvo za župljane i župnike.

Nakon prigodnih govora uslijedila je podjela diploma i nagrada polaznicima ĐPG-a koje je uručio nadbiskup Dražen Kutleša.U ime polaznika ĐPG-a zahvalu je uputio đakon Zagrebačke nadbiskupije vlč. Domagoj Topić, zahvalivši svima "koji su dali sebe za naše izgrađivanje kako bi naše sadašnje i buduće služenje bilo što plodonosnije." Dodao je kako vjeruje da će im stečeno znanje tijekom đakonske pastoralne godine biti korisno u izazovima svećeništva koji ih očekuju. "Znamo da u tim izazovima nećemo biti sami, već ćemo imati blizinu Crkve, blizinu jedni drugih. Zbog toga želim i molim da nama đakonima ovo iskustvo zajedničkog pripremanja za svećeništvo bude izvor trajne povezanosti i bratstva koje će pridonositi što radosnijem i revnijem služenju Crkvi."

Na kraju svečanosti nadbiskup Kutleša uputio je pastirsku riječ, istaknuvši kako "pravi svećenik treba slijediti Isusa Krista i prvo ga proslaviti po križu. U svom životu doživjet će različite trenutke patnje. Ako je Isus patio, i vi ćete patiti i imati svoj križ. Znajte nositi svoj križ, ali budite svjesni da ne završava sve križem jer je Isus uskrsnuo i uzašao na nebesa."

Nadbiskup je poručio đakonima kako su pozvani "intelektualno, ali još više emocionalno upoznavati i približavati se Bogu. Najbolje je to učiniti molitvom, tj. na koljenima. Svaki svećenik treba biti ponizan, znati principe, znati obrazložiti razlog svoje nade i biti što sličniji Isusu Kristu." Na kraju je poručio: "Ljubite Boga, ljubite ga do kraja jer On je jedino sigurno što mi svećenici imamo, a to ćemo najbolje učiniti slušajući ga."

Svečanost je pjesmom uveličao Bogoslovski vokalni sastav.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Ispišite stranicu: