HR

Aktualnosti

Objavljeno: 13.11.2013.

„Muško i žensko stvori ih“Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u utorak, 12. studenoga u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu prvu katehezu za odrasle koja se uživo prenosila putem interneta u župe diljem Zagrebačke nadbiskupije.

Tema kateheze bila je „Muško i žensko stvori ih“, a Kardinal je u prvoj katehezi vjernicima tumačio dar stvaranja – početak i temelj svih Božjih djela i čitave povijesti. „Postojanje i svijeta i čovjeka započinje kao dar Boga Stvoritelja i upravo ga zato treba razmatrati sa zahvalnošću“, rekao je, napomenuvši da upravo to vrlo često mi vjernici zaboravljamo.

U središtu stvaranja, u središtu svega stvorenoga, kako je istaknuo Kardinal, nalazi se čovjek – čovjek koji je stvoren na sliku Božju, obdaren slobodom i neotuđivim dostojanstvom, pozvan da spoznajom i ljubavlju dijeli Božji život, pozvan na zajedništvo u ljubavi.
Središnja tema i okosnica Kardinalove kateheze bila je stvaranje čovjeka kao muškarca i žene. „Muž i žena načinjeni su 'jedno za drugo'. Bog ih je stvorio za osobno zajedništvo u kojem jedno može biti pomoć drugome, jer su u isti mah kao osobe jednaki, a kao muško i žensko se nadopunjuju. U ženidbi ih Bog ujedinjuje da tvoreći 'jedno tijelo' mogu predati ljudski život“, pojasnio je Kardinal napomenuvši da svaki čovjek mora prihvatiti svoj spolni identitet te nastavio tumačiti različitost spolova u znanstvenom i kulturnom kontekstu.

 „Respektirajući osjećaje, želje i izbore svakog pojedinca, trebamo naglasiti da se brak i obitelj moraju temeljiti na trima nerazdvojivim činjenicama: na spolnoj različitosti (potrebni su muškarac i žena), na ljubavi kao daru samoga sebe i na otvorenosti prema potomstvu“, rekao je Kardinal govoreći o temelju svake civilizacije – obitelji.

Naglasio je i kako je obitelj zajedničko dobro društva te kao takva zahtijeva društveno i državno zalaganje i zakonsku zaštitu. „Potrebno je da brak kao civilizacijska vrijednost bude zaštićen“, rekao je Kardinal naglasivši da zaštita braka kao zajednice muškarca i žene nikoga ne diskriminira. Upozorio je, štoviše, da je moguće da ustanova braka kao takva bude diskriminirana. „Nije u pitanju pravo pojedinca, nego je u pitanju izjednačavanje onoga što je različito“, rekao je te pozvao sve na zauzimanje za vrijednosti braka i obitelji.

Zagrebački je nadbiskup završio svoju katehezu pitanjem: „Kako promicati i zaštititi kršćanski brak i obitelj u našem hrvatskom društvu?“. U župnim je zajednicama kateheza nastavljena raspravom o ovome pitanju, kao i u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu gdje su Kardinalovoj katehezi prisustvovali predstavnici župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća Gornjogradskog, Karlovačkog i Krapinskog dekanata.

Projekt župnih kateheza za odrasle nastavlja se idućeg utorka kada kateheze predvode župnici, a zagrebački će nadbiskup iduću katehezu u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu predvoditi u utorak, 10. prosinca. 


Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
 
Ispišite stranicu: