HR

Aktualnosti

Objavljeno: 17.10.2011.

Mons. Dražen Kutleša imenovan biskupom koadjutorom s posebnim ovlastima Porečke i pulske biskupije

 

Papa Benedikt XVI. imenovao je u ponedjeljak 17. listopada mons. Dražena Kutlešu, svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije i sadašnjeg djelatnika Kongregacije za biskupe, biskupom koadjutorom s posebnim ovlastima Porečke i pulske biskupije, priopćio je apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Mario Roberto Cassari.

Već s današnjim danom mons. Kutleša preuzima u potpunosti povjerenu mu novu službu. Novoimenovani biskup koadjutor s posebnim ovlastima Porečke i pulske biskupije rođen je 25. rujna 1968. godine u Tomislavgradu u Bosni i Hercegovini. Nakon završenog sjemeništa u Dubrovniku, nastavlja studij filozofije i teologije u Bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu.

Za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije zaređen je 29. lipnja 1993. Godine 1994. postigao je bakalaureat pri teološkom fakultetu u Zagrebu, a 2001. na Papinskom sveučilištu Urbanianumu postigao je doktorat iz kanonskog prava.

Od 1993. do 1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali. Od 1998. do 2006. mons. Kutleša obavljao je sljedeće službe: župni upravitelj u Grudama, docent kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru, vicekancelar u biskupskoj kuriji, član zbora konzultora i prezbiterskog vijeća, član Komisije "Iustitia et pax" Biskupske konferencije BiH.

Od 2006. djelatnik je Kongregacije za biskupe, a od 2011. suradnik kongregacija za kauze svetih i disciplinu sakramenata.

Autor je nekoliko publikacija i surađuje u katoličkom mjesečniku Crkva na kamenu. Govori talijanski, njemački i engleski jezik.

Zvonimir Ancić

predstojnik Tiskovnog ured HBK

Ispišite stranicu: