Monografija o crkvi Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu

28.10.2011.

slika

U prigodi 250. obljetnice posvete hodočasničke crkve sv. Marije Jeruzalemske na Trškom Vrhu, u suizdanju župe sv. Nikole iz Krapine i Glasa Koncila izišla je monografija »Majka Božja Jeruzalemska na Trškom Vrhu« koju je uredio Andrija Lukinović.

Monografija želi upozoriti na umjetničku ljepotu i sklad te sakralne građevine, pod čijim se svodovima već stoljećima okupljaju naraštaji proštenjara iz cijele sjeverozapadne Hrvatske i susjednih zemalja, prepoznajući se vjernim i poniznim Marijinim štovateljima. Svetište je do danas sačuvano u gotovo izvornom obliku te je, uz Mariju Bistricu, najposjećenija hodočasnička crkva u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Četvero renomiranih stručnjaka stručno i znalački, uz brojne fotografije, pojašnjavaju mnoge pojedinosti o tom vrhunskom ostvarenju kasnobarokne umjetnosti na tlu Hrvatske.

Andrija Lukinović piše o povijesti nastanka i razvoja prošteništa Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu. Arhitekturu crkve u svom je prilogu opisala Katarina Horvat-Levaj. Barokni inventar prikazala je Doris Baričević, a poruku zidnih slika u riječi je pretočila Mirjana Repanić-Braun.

Crkvu Majke Božje Jeruzalemske posvetio je zagrebački pomoćni biskup Stjepan Pucz 9. kolovoza daleke 1761. godine. Gradnja te kasnobarokne, raskošno uređene crkve, s cintorom i visokim zvonikom na glavnom ulazu trajala je punih 10 godina.

Sama pobožnost Majci Božjoj na Trškom Vrhu započela je i puno ranije, već od 1669. godine, kada je, prema predaji, franjevački brat fra Joakim Balagović iz Jeruzalema donio kip Majke Božje i poklonio ga svojem bratu Nikoli u Trškom Vrhu. Nakon što mu je u požaru izgorjela kuća, sačuvan je ostao jedino kip Majke Božje, zbog čega su vjernici počeli vjerovati u njegovu čudotvornost i javno ga štovati.

Prekretnica u štovanju dogodila se je 1743. godine, kada su Krapinčani tijekom epidemije stočne kuge u zavjetnoj procesiji hodočastili na Trški Vrh i molili Majku Božju Jeruzalemsku za pomoć. U zahvalu su stanovnici Krapine izgradili hodočasničku crkvu u čast Majci Božjoj Jeruzalemskoj. (vp, gk)

Monografija »Majka Božja Jeruzalemska na Trškom Vrhu« može se po cijeni od 160 kuna naručiti putem interneta, telefonom na broj 01/4874 315, nabaviti u Glasu Koncila na Kaptolu 8 u Zagrebu ili u bolje opskrbljenim knjižarama.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr