Mladomisnici 2022. - Petar Belina

23.5.2022.

Uoči svećeničkog ređenja predstavljamo osmoricu đakona Zagrebačke nadbiskupije koji će, po rukama zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, biti zaređeni za prezbitere u subotu 28. svibnja 2022. u crkvi sv. Ivana XXIII., pape u zagrebačkoj Dubravi.

FOTOGALERIJA


Krešimir Babić, Petar Belina, Mate Cikoja, Domagoj Koružnjak, Antonio Kovačić, Patrik Paulić, Filip Šešek i Ivan Vujević bit će posljednje subote ovoga mjeseca zaređeni za svećenike, a više o njima saznajte na našim stranicama i društvenim mrežama.Petar Belina


Petar Belina dolazi iz Župe sv. Ane u Zagrebu - Rudeš. Rođen je 10. veljače 1998. godine i najmlađi je od četvero djece iz braka roditelja koje, kako kaže, odlikuje jednostavnost, pouzdanje i zahvaljivanje Bogu. Ima sestru i dva brata od kojih je jedan salezijanac bogoslov. Za đakona ga je 9. listopada 2021. zaredio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u crkvi Ivana XXIII., pape u Zagrebu. Đakonsko pastoralno služenje vršio je u Župi sv. Petra u Zagrebu, u Župi sv. Jeronima u Maksimiru i u Uredu zagrebačkog nadbiskupa.

Mladomisničko geslo: "Vas sam nazvao prijateljima" (Iv 15, 15)

Datum mlade mise: 26. lipnja 2022.

 
Kako ste se odlučili za svećenički poziv?
Mogu reći da mi je svećenički poziv došao nekako prirodno. Od malena sam aktivan u župi kao ministrant. Razne župne aktivnosti, dobra obiteljska i vjernička pozadina, kao i različite znane i neznane molitve na tu nakanu urodile su plodom. Nisam mogao stajati ravnodušan pred onime što je Bog za mene učinio i što mi je sve darovao, počevši od života. Osjetio sam potrebu životom uzvratiti i dati svoj doprinos Crkvi kao sakramentu i živoj prisutnosti Božjoj.
 
Kako biste opisali svoju dosadašnju formaciju?
Dosadašnja formacija, počevši od srednjoškolskih dana u dječačkom sjemeništu na Šalati, do studentskih dana bogoslovske formacije na Kaptolu, ostavila je veliki trag u oblikovanju moje osobe. Od prvotnih ideala svećeničkog zvanja sve do surove stvarnosti svakodnevnog života, kroz molitvu i uz pomoć dobrih prijatelja, odgojitelja i duhovnika, naučio sam ljubiti Crkvu u njezinoj nesavršenoj, odnosno ljudskoj dimenziji i njezinoj mističnoj, odnosno božanskoj dimenziji kao nosećoj.
 
Proteklu godinu proveli ste na đakonskom praktikumu. Kako biste opisali to iskustvo? Što ste naučili?
Ukratko bih ga opisao kao obogaćujuće i učvršćujuće. Razne izazove koji su bili stavljeni pred mene i koji su mi bili povjereni svladavao sam s Božjom pomoću i s pomoću mentora. Vjerujem da su me ti izazovi dodatno oblikovali u ljudskom, duhovnom i psihološkom smislu.
 
Kako zamišljate svoj svećenički život? Čemu se radujete, a od čega strepite?
Svoj svećenički život zamišljam u potpunoj predanosti Crkvi, kao služitelj svetih sakramenata ljudima. Želim poput Šimuna Cirenca barem malo ljudima pomoći nositi njihov križ ili kao sveta Veronika umornima pružiti rubac odmora i okrijepe. Ukratko: radujem se svećeničkom životu u kojem ću kroz povjerenu službu imati prilike očinski skrbiti za ljude. Za mene to znači da se u Crkvi osjete kao u svom domu, želim ljudima donositi Radosnu vijest i dijeliti sakramente kako bi se Gospodin po meni učinio nazočnim za druge. To je Isusov život koji je proslavio Oca, to je život Blažene Djevice Marije i to je život svakog sveca. Itekako sam svjestan da to nije lagan put, ali to je naš kršćanski poziv.
 
Vaša poruka za mlade koji se dvoume oko odluke za svećeništvo/posvećeni život?
Biti svet ne znači biti bezgrešan, savršen i nedostižan. Ono za čim ti srce kuca i radosno poskakuje jasan je znak kamo moraš poći da bi krenuo u avanturu s Duhom Svetim i da bi krenuo na put svetosti. Zato dragi prijatelju/draga prijateljice, najprije otvori svoje srce za svaki poziv koji Crkva prepoznaje: svećenički poziv, redovnički poziv, obiteljski poziv i posvećeni laički život. Otvorenog srca možda ćeš se prepoznati u svakom od navedena tri poziva i to je dobro! Ipak vjerujem da ćeš znati za čime ti srce iskreno čezne i za čime jače lupa. Znat ćeš! To je tvoj put svetosti i to je tvoj put do Kraljevstva nebeskog na kojem možeš mnoge sa sobom povući. Na kraju će doći konačna odluka – ona ne smije biti samo osjećajna, već i racionalna! Neka te dragi prijatelju/draga prijateljice na tom putu prati pomoć Duha Svetoga.
 


Vlč. Petar Belina slavit će svoju mladu misu 26. lipnja u 11 sati u Župi sv. Ane u Rudešu. Mladoj misi prethodit će trodnevna duhovna priprava:
  • u četvrtak 23. lipnja, na svetkovinu Rođenja sv. Ivana Krstitelja, misno slavlje u 18:30 sati predvodi i propovijeda don Petar Belina, SDB, župnik župa Marije Majke Crkve u Mukinjama i sv. Jelene u Rakovici;
  • u petak 24. lipnja, na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, svetu misu u 18:30 sati predvodi i propovijeda preč. Jakov Rađa, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta te povjerenik za pastoral duhovnih zvanja i promotor kršćanskih poziva;
  • u subotu 25. lipnja svetu misu u 18.30 sati predvodi i propovijeda vlč. Ivan Grbešić, duhovnik u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu.

Preporučujemo vlč. Petra i sve naše mladomisnike u vaše molitve!

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr