Mladomisnici 2022. - Mate Cikoja

18.5.2022.

Uoči svećeničkog ređenja predstavljamo osmoricu đakona Zagrebačke nadbiskupije koji će, po rukama zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, biti zaređeni za prezbitere u subotu 28. svibnja 2022. u crkvi sv. Ivana XXIII., pape u zagrebačkoj Dubravi.

FOTOGALERIJA


Krešimir Babić, Petar Belina, Mate Cikoja, Domagoj Koružnjak, Antonio Kovačić, Patrik Paulić, Filip Šešek i Ivan Vujević bit će posljednje subote ovoga mjeseca zaređeni za svećenike, a više o njima saznajte na našim stranicama i društvenim mrežama.Mate Cikoja


Mate Cikoja rođen je 14. kolovoza 1997. godine. Uz oca Ivana i majku Branku njegovu obitelj čine dvije mlađe sestre Franka i Ana Veronika te mlađi brat Josip. Dolazi iz Župe Dobroga Pastira, Brestje. Osnovnu školu pohađao je u Grabovici (Tomislavgrad), a nakon što se njegova obitelj 2008. godine doselila u Zagreb pohađa osnovnu školu u Brestju. Po završetku osnovne školske upisao je Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu. Nakon mature primljen je u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu te je upisao Katolički bogoslovni fakultet. Za đakona ga je 9. listopada 2021. zaredio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u crkvi Ivana XXIII., pape u Zagrebu. Đakonsko pastoralno služenje vršio je u Župi sv. Marka Križevčanina i Župi Bezgrešnog začeća BDM, Malešnica-Oranice u Zagrebu.

Mladomisničko geslo: "Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta!" (Mt 28, 20)

Datum mlade mise: 29. svibnja 2022.Kako ste se odlučili za svećenički poziv?
Već me u dječačkoj dobi privlačio svećenički poziv. Nekako je dolaskom u Zagreb taj osjećaj za poziv splasnuo, ali se ponovno javio tijekom priprave za krizmu jer sam tada počeo tražiti odgovore na pitanja o Bogu, Crkvi i ostvarenju svoga života. Tada sam naslućivao da me Gospodin poziva na svećenički poziv, a na početku srednje škole donio sam odluku da želim postati svećenik. Iako sam odmah nakon gimnazije otišao na Bogosloviju te sam uvijek osjećao da me Bog poziva u svećeništvo, razdoblje srednje škole nosilo je i trenutke previranja u kojima sam sumnjao u svoje zvanje te sam pred maturu ozbiljno razmišljao i o drugim životnim putovima. Unatoč tome, svijest o pozivu me uvijek pratila i nije davala mira te sam pristupio u Bogosloviju. Kao odlučujući trenutak odluke za svećenički poziv izdvojio bih jedne duhovne vježbe u kojima sam imao milost prepoznati da je Bog uvijek bio prisutan u mnogim događajima moga života, posebno u trenutcima previranja, premda toga nisam uvijek bio svjestan. Promatrajući sva životna razdoblja prepoznao sam da me Gospodin poziva u svećeništvo, prepoznao sam da ću živeći svećenički poziv najviše ljubiti Boga i ljude, da ću tako živjeti ispunjeno.

Kako biste opisali svoju dosadašnju formaciju?
Formaciju za svećeništvo opisao bih kao oblikovanje u kojem je potrebno dopustiti Bogu da „radi na kandidatu“ preko svega onoga što formacija sa sobom nosi. To oblikovanje kod mene kroz razvoj duhovnog života izgrađivao je studij teologije i dublje upoznavanje vjere, povezivanje i njegovanje prijateljstva s braćom bogoslovima, brojni susreti sa svećenicima i vjernicima, praćenje života svoje župe i življenje primljenih liturgijskih službi. Primjećujem da je u razdoblju formacije u Bogosloviji vrlo važna spremnost na suradnju s Bogom kroz sve aspekte koja formacija ima (ljudski, duhovni, teološki, pastoralni…). Ne mogu reći da sam uspio sve to postići u svojoj formaciji jer sam nešto mogao bolje usvojiti i iskoristiti, ali sam otvoren i za trajno oblikovanje.
 
Proteklu godinu proveli ste na đakonskom praktikumu. Kako biste opisali to iskustvo? Što ste naučili?
Đakonski praktikum za mene je bio prekrasno i nezaboravno iskustvo! Biti đakon koji služi na župi u početku mi je predstavljalo drugačiji i novi način života koji je nastupio nakon Bogoslovije. Proveo sam ga na dvije predivne župe u kojima sam se imao priliku dosta toga naučiti te upoznati nove ljude i steći nove prijatelje. Osim upoznavanja s radom u župnom uredu i vođenjem župe, svladavanjem obreda sprovoda, krštenja i ženidbe, zahvalan sam što sam mogao upoznati kako izgleda rad s krizmanicima, prvopričesnicima i mladima iz perspektive voditelja tih skupina. Vjerujem da ću mnoga iskustva s đakonskog praktikuma dugo pamtiti te da će me nadahnjivati u budućem svećeničkom služenju.

Kako zamišljate svoj svećenički život? Čemu se radujete, a od čega strepite?
Svoj svećenički život vidim kao priliku za služenje u Crkvi kroz življenje svoga poziva. Ne mogu istaknuti neki poseban dio svećeničke službe koji me posebno veseli jer se radujem svemu u čemu ću imati priliku živjeti svoje poslanje. Strepim od toga da zbog svojih slabosti ne prepoznam prilike i situacije u kojima trebam služiti te ih propustim.
 
Vaša poruka za mlade koji se dvoume oko odluke za svećeništvo/posvećeni život?
Prije svega ih želim ohrabriti jer sam iskusio da nas u trenutcima dvojbe Bog ne ostavlja same! Bog želi da živimo na način u kojem ćemo njega i ljude najviše ljubiti, želi da naš život bude radostan i ispunjen. Zato mislim da je važno da prije svega budu otvoreni prema Bogu kako bi mogli doista razlučiti u kojem će pozivu i načinu života najiskrenije živjeti takav život. Vlč. Mate Cikoja slavit će svoju mladu misu 29. svibnja u 10:30 sati u Župi Dobroga Pastira u Brestju. Mladoj misi prethodit će trodnevna duhovna priprava:
  • u četvrtak 26. svibnja, na svetkovinu Uzašašća Gospodinova, misno slavlje u 18:30 sati predvodi i propovijeda vlč. Marko Čolić, studentski kapelan na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i pastoralni pomoćnik u Župi sv. Marka Križevčanina u Zagrebu;
  • u petak 27. svibnja svetu misu u 18:30 sati predvodi i propovijeda vlč. Filip Marić, upravitelj Župe sv. Nikole biskupa u Jastrebarskom;
  • u subotu, 28. svibnja svetu misu u 18.30 sati predvodi i propovijeda vlč. Ivan Filipčić, župnik Župe Krista Kralja, Zagreb-Trnje.Preporučujemo vlč. Matu i sve naše mladomisnike u vaše molitve!

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr