Mladi iz SKAC-a molili za domovinu

23.12.2014.Dijeleći brigu za budućnost hrvatskoga naroda gotovo tisuću mladih koji se okupljaju u zagrebačkom Studentskom katoličkom centru Palma krajem došašća intenzivno je molilo za domovinu. Brojni mladi pretposljednjeg su vikenda u 2014. godini svoje molitvene nakane »uskladili« s onim nadbiskupijskim, pa su na SKAC-ovim okupljanjima – misi mladih i pobožnosti krunice – molitve usmjerili za dobrobit domovine te se tako odazvali pozivu zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.
 
Prva molitvena aktivnost bila je pobožnost krunice, koju molitvena zajednica »Srce Isusovo« već uobičajeno moli svakog utorka u zaklonu drevnih vrata na Gornjem gradu, pred likom Majke Božje od Kamenitih vrata, a 16. prosinca otajstva života Blažene Djevice Marije i zrnca krunice mladi su prebirali s posebnim mislima na sadašnje potrebe naše domovine. Poruke zajedništva, domoljublja, solidarnosti, promicanja narodnosti – izmjenjivale su se na usnama mladih koji su na Kamenita vrata došli kako bi se pridružili nadbiskupijskom molitvenom zajedništvu za domovinu.
 
Važan molitveni trenutak za domovinu u SKAC-u je bila i misa mladih drugog dana trodnevne molitve i posta, u petak 19. prosinca. U bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici misno slavlje u kojem je sudjelovalo više stotina mladih vjernika predvodio je isusovac Ivan Ike Mandurić.Na adventskoj duhovnoj obnovi i pripravi za Božić snažan je naglasak stavljen na molitvu za blagostanje hrvatskoga naroda, a uspoređujući život Zaharije s našom domovinom u homiliji je p. Mandurić među ostalim kazao: »Bog sigurno želi da postoji zemlja u kojoj je vjera sveta, u kojoj se novi naraštaji odgajaju kako treba, da postoji zemlja u kojoj su priznate obiteljske vrijednosti, u kojoj su priznati oni koji su za tu zemlju umirali, u kojoj je moguć duhovni život, u kojoj je moguć moral. Ali ako se za nju moli, ako se vjeruje da svako trpljenje i svaka patnja može donijeti ploda i da Bog prima svaku tu patnju i bol.«
 
I brojni zazivi, koji se pišu na misi mladih i čitaju nakon propovijedi, nisu izostavili spomenuti zahvalnost za dar slobode i hrvatske branitelje, kao i nizanje nakana i molitava da Hrvatska postane domovina mira i božanskih vrijednosti. Mnogi su tu večer iskoristili i za ispovijedi uoči Božića te pokazali solidarnost s stanovnicima poplavljenog područja, pa je prikupljen novac poslan u Gunju.
 
Živu ljubav prema domovini pokazali su tako i mladi katolici koji su se odazvali pozivu nadbiskupa te zajedno sa vjernicima Zagrebačke nadbiskupije ujedinili u molitvenoj potpori, ali i ohrabrili za angažman u konkretnim područjima hrvatske zbilje.

Udruga SKAC Palma

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr