HR

Aktualnosti

Objavljeno: 24.10.2021.

Misa zahvalnica za plodove zemlje

U Župi svete Jelene Križarice u nedjelju 24. listopada misu zahvalnicu za dar kruha i plodove zemlje predvodio je župnik Branko Risek.



Misnim slavljem vjernici su zahvalnili Bogu za sva dobročinstva i za sve ljude koji ih okružuju, koji čine ovo vrijeme i svijet ljepšim.

"Bog nas svakodnevno obasipa dobročinstvima i danju i noću, daje nam svaku zraku Sunca, svaku kap kiše koju natapa zemlju i oplođuje. Na svem bogatstvu svih tih darova moramo biti Bogu zahvalni svakoga dana ne samo danas na nedjelju zahvalnicu. Danas slavimo i misijsku nedjelju. Misionari su ti koji nastoje poboljšati život ljudi gradeći škole, bolnice i ostalu infrastrukturu, ali ne samo izvanjsko, oni se trude da Radosna vijest dođe do svih i da spasenje Isusa Krista obuhvati sve narode.



Župnik je u homiliji pozvao vjernike da i oni, poput slijepca Bartimeja, potraže znakove u svojim obiteljima, ponajprije u zahvalnosti prema starijima, roditeljima kojima dugujemo život, svoj uzrast, svoje zdravlje, školovanje, naukovanje i ono što su znojem i žuljevima priskrbili a nama ostavili u nasljeđe."

Postavio je i pitanje svima nazočnima: "Imamo li spremnosti za dobra djela, djela ljubavi prema potrebnima? Mora li nas možda na to mora podsjetiti netko, mora li doći nedjelja zahvalnosti pa da nešto učinimo lijepo ili se na neki način žrtvujemo za drugoga, za potrebitoga koji možda tu negdje kraj nas, a mi ga ne vidimo. Najbolji način da posvjedočimo svoju zahvalnost Bogu je upravo taj –  ako smo spremni učiniti koje dobro djelo darivanja, pomaganja potrebnima ne očekujući ništa zauzvrat." – zaključuje vlč. Risek. 

Darove na oltar uz prigodne tekstove prinijeli su naša djeca iz Osnovne škole Ksavera Šandra Djalskog koji su prinosili na dar: kruh, vino, žito, voće i povrće, grožđe, cvijeće, zemlju i ostale plodove koje je pripremila naša župljanka Zlatica Čefko, a vjeroučiteljica Ksenija Miškulin prigodne tekstove uz darove.



Hvala Božici Prekratić i Višnji Borovčak koje su posložile plodove koje su ukrasili svetište i crkvu, a koje su kroz protekli tjedan na misama zahvalnicama po kapelama, koje je predslavio supsidijar Marijan Culjak, pripremili vrijedni župljani. Čitavo slavlje proteklo je u duhu zajedništva, zahvalnosti i radosti.

Svima koji su pridonijeli današnjoj proslavi, prije svega dragom Bogu, djeci, vjeroučiteljima, ministrantima, pjevačima te svima koji su bili na misi zahvalio je domaći župnik Branko Risek.
Danijel Cvetko, Marko Bilić i Darko Fiket 
Ispišite stranicu: