Maksimirsko-trnjanski dekanat hodočastio u Stepinčevu katedralu

15.12.2014.U subotu, 13. prosinca, 2014. na svetkovinu sv. Lucije,  hodočastili su vjernici i svećenici Maksimirsko-trnjanskog dekanata u zagrebačku katedralu slijedeći poziv Pastira Zagrebačke metropolije da se hodočasti na mjesta povezana sa životom i trpljenjem  bl. Alojzija Stepinca, pa tako i u zagrebačku prvostolnicu, kako bi se i time iskazala počast i zahvalnost Stepincu čije su riječi u burna vremena odjekivale iz te prvostolnice.

Misno slavlje predvodio je mons. Juraj Batelja, postulator za kanonizaciju bl. Alojzija Stepinca. U misno slavlje sve je uveo preč. Josip  Golubić, dekan Maksimirsko–trnjanskog dekanata, koji je u pozdravnoj riječi zahvalio predslavitelju misnoga slavlja mons. Jurju Batelji što se rado odazvao pozivu da predvodi ovo misno slavlje.

Preč. Josip Golubić zahvalio je i svim svećenicima i vjernicima koji pribivaju ovoj sv. misi ističući pritom kao poveznicu ovoga dekanata i bl. Alojzija Stepinca činjenicu da je neke od župa ovoga dekanata – Sv. Barbare, Sv. Jeronima, Gospe Lurdske, Sv. Obitelji, Krista Kralja - osnovao pred Drugi svjetski rat upravo  tadašnji zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac.

Zamolio je mons. Jurja Batelju da u misno slavlje preporuči sve velike nakane i potrebe naše Crkve i domovine, naših obitelji, župnih zajednica i posebno nakanu što skorije  kanonizacije našega Blaženika te izgradnju crkve na Trnjanskoj Savici, prve crkve koja je  posvećena  bl. Alojziju Stepincu nakon njegova proglašenja blaženim  na Mariji Bistrici 1998. godine, a koja još uvijek čeka izgradnju  vlastitog sakralnog prostora.

U svojoj propovijedi mons. Juraj Batelja, najbolji poznavatelj Blaženikova života i djela, približio je nazočnima bitne momente iz Stepinčeva života ističući njegovo biskupsko geslo: U tebe se, Gospodine uzdam! -  što svjedoči o Stepinčevoj ljubavi prema Bogu, Katoličkoj Crkvi te ljubavi prema domovini i hrvatskom narodu, u čemu se nije dao ni od koga natkriliti, kao i o njegovu nepokolebljivu stavu pred svim prijetnjama i nepravednom osudom.

O tome je mons. Batelja iznio i neke nove spoznaje i dokaze. Približio je vjernicima  svjedočanstva kako je puk iskazivao počast  i mrtvome Stepincu te kako su vlasti nastojale spriječiti vjernike da ga časte i da mu se utječu u svojim prošnjama. Vlasti su doduše bezdušno uništile sve materijalne tragove Stepinčeva tjelesnog postojanja, ali nisu mogle izbrisati  dubok trag koji je ostao u dušama i srcima vjernika. Stepinčev život i njegovo djelo svjetlost su koja poput sunca desetljećima svijetli i putokaz je vjernima.Na kraju sv. mise nazočnima se obratio i mr. sc. Antun Vukmanić, župnik Župe koja već 15 godina s ponosom nosi Stepinčevo ime, podsjećajući na veze Stepinca i župa ovoga dekanata. U zajednici sa svim nazočnima predmolio je Litanije u čast bl. Alojzija Stepinca te Molitvu za proglašenje bl. Alojzija Stepinca svetim.

Misno slavlje u ispunjenoj katedrali pjesmom su uzveličali udruženi zborovi Župe Krista Kralja i Župe bl. Alojzija Stepinca s Trnjanske Savice te nazočni vjernici.

Poslije sv. mise bila je prigoda za odavanje počasti Blaženiku uz njegov grob te za osobnu molitvu i Blaženikov zagovor.

Marija Znika
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr