Kvirinovo proslavljeno na zagrebačkom Pantovčaku

4.6.2023.Na nedjelju Presvetog Trojstva, 4. lipnja ove godine, župljani zagrebačkog Pantovčaka svečano su proslavili svoga župnog zaštitnika sv. Kvirina, biskupa i mučenika. U nazočnosti brojnih vjernika i pristiglih hodočasnika koncelebrirano misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu i ravnatelj Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji u zajedništvu s domaćim župnikom i dekanom Gornjogradskog dekanata preč. Vladimirom Kerečenijem, duhovnikom u šalatskom sjemeništu vlč. Lukom Premelčem te vlč. Franjom Mezakom, svećenikom u miru. Đakonsku službu tijekom slavlja vršio je trajni đakon Božidar Hadaš.

Uvodeći u misno slavlje preč. Pavlaković je pozdravio domaćeg župnika, okupljene svećenike, časne sestre redovnice, sjemeništarce, ministrante te sve okupljene vjernike rekavši: „Danas smo zahvaćeni dvostrukim slavljem. Kao Crkva proslavljamo Boga trojstvene ljubavi u slavlju svetkovine Presvetoga Trojstva, a kao župna zajednica spominjemo se zaštitnika ove župe sv. Kvirina, koji se rodio za nebo 4. lipnja između 303. i 305. godine. Na današnju svetkovinu Presvetoga Trojstva želimo zajedno s biskupom i mučenikom Kvirinom prisjetiti se i proslaviti trenutke u kojima smo, poput njega, doživjeli djelovanje Božje ruke u našem životu; želimo sebi posvijestiti činjenicu da se svatko od nas i čitav svijet nalazi u Božjem zagrljaju ljubavi. Bog Otac, stvoritelj naših ruku; Bog Sin Isus, ljudske Božje „ruke“ u našoj stvarnosti koji nam pokazuje kako ispružiti ruku prema potrebnome; Bog Duh Sveti, ljubav i naklonost koju osjećamo u Božjem zagrljaju ljubavi“, poručio je rektor šalatskog sjemeništa.U svojoj homiliji predsjedatelj slavlja osvrnuo se na misna čitanja svetkovine Presvetoga Trojstva naglasivši da „je Presveto Trojstvo prva vjerska istina s kojom se susrećemo. Roditelji, bake i djedovi odmalena uče djecu činiti znak križa uz riječi: „U ime Oca i Sina i Duha Svetoga“. Pretpostavljam da i svi mi više puta dnevno učinimo znak križa. Crkva je ustanovila ovu nedjelju da bismo promišljali o značenju onoga što izgovaramo čineći znak križa. S jedne je strane to toliko jednostavno, no s druge opet toliko duboko i teško razumljivo. Ove nedjelje nećemo razmatrati ono što Bog čini ili govori, nego ono što on jest”, istaknuo je propovjednik.

Zatim je okupljenima pokušao približiti otajstvo Presvetoga Trojstva uzimajući u pomoć članke Katekizma Katoličke Crkve ističući istinu da je “naš Bog zajedništvo triju osoba - Oca, Sina i Duha Svetoga, što znači i vječna razmjena ljubavi.” Potom je spomenuo i papu Benedikta XVI. koji je jednom rekao “da je u cijelom Katekizmu Katoličke Crkve, od gotovo tri tisuće članaka, najvažniji članak u kojem piše, prema rečenici Novoga zavjeta (1Iv 4, 8-16): „Bog je ljubav“. U tomu je članku opisano što je Bog, ali i što smo mi ljudi. Taj članak vjere otkriva smisao svačijega života. Bog je i tebe i mene stvorio iz čiste ljubavi – mi smo djeca Božja. Ta nas istina poziva da sudjelujemo u ljubavi iz koje smo nastali. Stvoreni smo iz ljubavi kako bismo na kraju ušli u ljubav, u nebo”, naglasio je preč. Pavlaković.Govoreći pak o zaštitniku župe svetom Kvirinu, između ostaloga, je rekao: “Ne želim s ovoga mjesta prepričavati njegov životopis koji, vjerujem, već znate napamet, nego ću zapitati sebe i vas – gdje je sv. Kvirin pronašao snagu i hrabrost da se odrekne poradi Krista čak i vlastitoga života? Od kuda mu sposobnost da ustraje sve do kraja? Odgovor je u današnjoj svetkovini Presvetoga Trojstva. Odgovor je – u vjeri. U vjeri koju je on, poput nas, ispovijedao i živio. Bio je spreman odreći se vlastitog života samo zato što je vjerovao u jedan drugi život, u kojem će biti zajedno s Ocem i Sinom i Duhom Svetim. Takva vjera vodi ka svetosti koja bi za nas kršćane trebala biti inspiracija, jer svetac je ostvaren čovjek koji je ispunio smisao svoga bića, a smisao je čovjeka postati dionikom Božjega života. U svecu se očituje Božja riječ, Božja ljubav i njegovo milosrđe. Biskup i mučenik Kvirin tako je postao svjedok Vječnoga i putokaz prema Njemu, a taj zadatak – biti svjedok i putokaz, ostavio je i nama u nasljedovanje. Predragi, mučenici koji svoj život stave na kocku poradi Boga trojstvene ljubavi sve izriču, izriču sve svoje ideale, svoje vrijednosti i to na najrječitiji način. U njihovom životu i svjedočenju do kraja, događa se otajstvo zajedništva Boga i čovjeka. I mi se želimo prepoznati u zajednici onih koji ispovijedaju pravu vjeru, koji pred sobom imaju Boga, stvoritelja svega, Oca i Sina i Duha Svetoga, a ne nekih idola stvorenih od ljudskih ruku“, poručio je propovjednik.

Svoju nadahnutu homiliju preč. Pavlaković zaključio je riječima: „Presveto Trojstvo je otajstvo koje se nalazi u srcu naše vjere, a Bog želi da ga smjestimo i u srce naših života na onaj isti način kako je to učinio prije nas biskup i mučenik Kvirin. Stvoreni smo radi ljubavi. Kad osjećamo ljubav u našim životima, dragi prijatelji, ona je nebeska, ali je još uvijek samo slika jedne veće slave koju ćemo gledati na nebesima, slave koju već sada naviještamo riječima: Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu. Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda i u vijeke vjekova. Amen.“

Ljepoti misnog slavlja pridonijeli su sjemeništarci i ministranti župe svojim ministriranjem i posluživanjem oko oltara, a liturgijsko pjevanje predvodio je mješoviti župni zbor i zbor mladih pod ravnanjem s. Lidije Grgat i Marijane Essert Palić.Na koncu misnog slavlja preč. Kerečeni zahvalio je predsjedatelju na dolasku i upućenoj homiliji, a sve okupljene vjernike pozvao je da mole za nova duhovna zvanja kako u Zagrebačkoj nadbiskupiji tako i u čitavoj nam domovini Hrvatskoj.

Bliža duhovna priprema za proslavu župnog blagdana započela je već u četvrtak, 1. lipnja, molitvenim programom i zajedničkom pobožnošću koje su predvodila trojica ovogodišnjih mladomisnika Zagrebačke nadbiskupije. Tijekom duhovne pripreme vjernici i štovatelji sv. Kvirina imali su priliku za sakrament svete ispovijedi, osobnu molitvu te čašćenje relikvija sveca.

Po završetku euharistijskog slavlja i spomen fotografiranja, radost susreta nastavila se zajedništvom kod stola u prostoru župne vjeronaučne dvorane za sve prisutne župljane i njihove goste.

Misnom slavlju prisustvovala je i ministrica poljoprivrede u vladi RH Marija Vučković. 

Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr