Karlovački krizmanici hodočastili stopama bl. Miroslava Bulešića

13.11.2022.

"Stopama Miroslava Bulešića" naziv je hodočašća 208 krizmanika Karlovačkog dekanata ostvarenog u subotu 12. studenog 2022. godine. Krizmanici karlovačkih župa Sveta Tri Kralja s Banije, Presvetog Srca Isusova iz Novog Centa, BDM Snježne iz Kamenskog, Pohoda BDM iz Mahična, svetog Franje Ksaverskog sa Švarče, Presvetog Trojstva iz karlovačke zvijezde i BDM Snježne s Dubovca, predvođeni svojim župnicima vlč. Antunom Kolićem, dekanom preč. Draženom Karačićem, pavlinom o. Gaudencijem Spetićem, vlč. Ivanom Braovcem, vlč. Dujem Kurtovićem i mons. Antunom Sentom, rektorom Nacionalnog svetišta svetog Josipa.

Foto: Nikola Baniček

Karlovački krizmanici sa svojim župnicima najprije su posjetili Lanišće koje se nalazi na obroncima Ćićarije, gdje je svoju mučeničku smrt 1947. godine podnio bl. Miroslav Bulešić. Krizmanike je dočekao vlč. Josip Mašina, laniški župnik, koji je ukratko predstavio lik i djelovanje mladoga svećenika Miroslava Bulešića. Hodočasnicima je opisao događaje na sam dan mučeničke smrti blaženog Miroslava koji su se dogodili 24. kolovoza 1947. godine, kada se slavio sakrament svete potvrde u laniškoj župi Sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile.Naime, toga su dana lokalni pripadnici Komunističke partije odlučili spriječiti slavlje sakramenta svete potvrde, ali mještani su im vlastitim tijelima branili i spriječili upad u crkvu. Bijesni što im nije pošlo za rukom spriječiti slavlje krizme, za odmazdu partijski su pripadnici upali u župni dvor, gdje su pretukli mons. Jakoba Ukmara, djelitelja svete krizme, misleći da su ga ubili, a njegovom pratitelju svećeniku Miroslavu oduzeli su život režući mu vratne žile. Sve se to događalo u župnom dvoru u kojemu su krizmanici razgledavali još uvijek prisutne tragove mučeničke krvi blaženog Miroslava te fotografije i predmete iz života blaženog istarskog mučenika.Slijedio je posjet crkvi svetog Antuna pustinjaka i svetog Roka u Roču. U spomenutim crkvama župnik Mašina, uz pomoć turističkog vodiča, krizmanicima je ukazao na važnost najstarije srednjovjekovne crkvene građevine u Roču - crkve sv. Roka koja čuva vrijedne freske te na ročki glagoljski abecedarij iz crkve sv. Antuna, najvažniji glagoljski grafit iz srednjovjekovne Istre. Radi se o dijelu freske u obliku križa unutar kružnice, na kojem su u obliku grafita urezana sva slova glagoljske azbuke. "Abecedarij je nastao oko 1200. u vrijeme oblikovanja hrvatske uglate glagoljice", kazao je krizmanicima vlč. Mašina.

Sljedeća postaja krizmaničkog hodočašća bio je grad Poreč, gdje su hodočasnici razgledali poznatu Eufrazijevu baziliku koja se nalazi na UNESCO-voj listi kulturne baštine. Hodočasnike je dočekao župnik i dekan preč. Mladen Pranjić, koji je mladima održao kratku katehezu o povijesti i važnosti kršćanstva koristeći se elementima mozaika s oltara bazilike. Nakon ove vrlo poučne kateheze krizmanici su imali mogućnost za upoznavanje grada Poreča kroz slobodno vrijeme.Sljedeća postaja hodočašća bio je Sveti Petar u Šumi gdje su krizmanici sa svojim župnicima slavili svetu misu. Misno je slavlje predvodio preč. Dražen Karačić, a prigodnu je homiliju održao mons. Sente. "Želja nam je ovim hodočašćem pokazati vam, dragi krizmanici, ljepotu pripadanja hrvatskom narodu i katoličkoj Crkvi jer pripadamo narodu koji već na samim počecima svog dolaska na ove prostore ima svoje pismo, a svoj jezik, za razliku od daleko većih naroda, koristi u liturgijskim slavljima. Nadalje, pripadati katoličkoj Crkvi znači pripadati kulturnoj civilizaciji o čemu svjedoči Eufrazijeva bazilika. Hrvati katolici poznaju mnoštvo velikih ljudi koji su za ideale bili spremni položiti svoj život. Jedna od njih je svakako mladi istarski svećenik Miroslav Bulešić, za čijim stopama danas hodočastimo", kazao je mons. Sente, te dodao kako je blaženi Miroslav Bulešić podnio mučeništvo želeći ostati vjeran Kristovom nauku prepoznajući u svakom čovjeku živoga Boga.

"Upravo zbog toga što je jednako vrednovao sve ljude te inzistirao na istini podnio je mučeničku smrti. Njegove završne riječi, koji je i ranije zapisao u svome dnevniku, "Moja je osveta oprost" suobličuju ga s Kristom koji na križu moli nebeskog Oca da oprosti njegovim krvnicima jer ne znaju što čine", poručio je u svojoj homiliji mons. Sente.U Svetom Petru u Šumi karlovačkim hodočasnicima o povijesti crkve, samostana i pavlinskoga reda progovorio je o. Gaudencije. Uz spomenute župnike, karlovačke su krizmanike pratili vjeroučitelji i župni animatori. (AS)

 
Foto: Nikola Baniček

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr