Kardinal Cupich pohodio zagrebačku katedralu i molio na grobu bl. Stepinca

28.1.2022.

Kardinal Blase Joseph Cupich, nadbiskup metropolit američke nadbiskupije Chicago, pohodio je potresom ranjenu zagrebačku katedralu u petak 28. siječnja 2022. godine.
Pred katedralom ga je dočekao pomoćni zagrebački biskup i predsjednik Odbora za obnovu katedrale mons. Ivan Šaško, u pratnji potpredsjednika Odbora mons. Zlatka Korena i upravitelja Nadbiskupskog dvora preč. Ivice Budinšćaka. Pohodu su prisustvovali i biskupski vikar i kancelar Nadbiskupskog duhovnog stola preč. Marko Kovač te pročelnik Tiskovnog ureda i vicepostulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije preč. Tomislav Hačko.Mons. Šaško upoznao je kardinala Cupicha s poviješću katedrale, oštećenjima koja su nastala u potresima 2020. godine te procesom obnove. Naglasio je kako je katedrala kratko bila otvorena za Božić 2020., kada je u njoj slavljene svete mise. No, potres 29. prosinca pogoršao je oštećenja te je katedrala od tada zatvorena za vjernike i posjetitelje.

Biskup Šaško također je rekao kako se vidi da vjernicima nedostaje katedrala i mogućnost da mole na grobu bl. Alojzija Stepinca.Kardinal Cupich predvodio je molitvu na grobu Blaženika, gdje je istaknuo nakane za obnovu katedrale i sve one koji su u nju uključeni, za cijelu Hrvatsku, za papu Franju i kardinala Bozanića te za kauzu blaženoga Alojzija Stepinca.

Nakon obilaska katedrale kardinal Cupich i biskup Šaško uputili su se prema prostorima Nadbiskupskog dvora i Nadbiskupskog duhovnog stola, koji su također teško stradali u potresu.Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr