HR

Aktualnosti

Objavljeno: 12.12.2013.

Kardinal Bozanić: Svaki je odgoj po svojoj naravi dijalog i interakcijaAdventski susret zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i ravnatelja/ica predškolskih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova Grada Zagreba i Zagrebačke županije, u organizaciji Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi, započeo je danas u prijepodnevnim satima u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu.

Nakon adventske pjesme u izvedbi Okteta zagrebačkih bogoslova, predstojnica Ureda za vjeronauk dr. sc. s. Valentina Mandarić pozdravila je zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, uvažene goste s područja odgoja i obrazovanja te okupljene ravnatelje/ice.
 
„Evo nas na još jednom adventskom susretu. Ovaj susret plod je zajedničke odgovornosti i dobre suradnje u odgoju naše djece i mladih. Odgojna zadaća osobito pripada obitelji, školi, Crkvi, drugim vjerskim zajednicama, ali i društvu u cjelini“, kazala je dr. Mandarić podsjetivši da u odgojnom itinerariju i obrazovnom kurikulumu važno mjesto ima vjeronauk u školi, za koji su odgovorni Crkva i država.


 
Ističući da je u realizaciji vjeronaučne nastave važna suradnja Ureda za vjeronauk u školi i ravnateljica i ravnatelja predškolskih ustanova, škola i posebnih ustanova, dr. Mandarić je izrekla zadovoljstvo u ime Ureda za vjeronauk zbog činjenice da je suradnja između spomenutih institucija profesionalna i kvalitetna te je ravnateljicama i ravnateljima zahvalila za dolazak na susret.
 
Govoreći o kvalitetnom ostvarivanju zadaće Ureda za vjeronauk u školi, dr. Mandarić je istaknula kako je samo uz dobru suradnju s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa, Nacionalnim katehetskim uredom, Agencijom za odgoj i obrazovanje, gradskim i županijskim vlastima i drugim društvenim institucijama moguće ostvariti povjerenu i potrebnu zadaću na dobrobit djece, mladih i cijeloga društva.
 
Nakon obraćanja uzvanika: Ankice Nježić, Vinka Filipovića, Suzane Hitrec i Nikice Mihaljevića, u ime svih nazočnih ravnateljica i ravnateljaobratila se mr. sc. Višnje Reljić, ravnateljica OŠ Ivan Gundulić u Zagrebu.
 
Nazočnima se prigodnim izlaganjem obratio i domaćin susreta zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Zagrebački je nadbiskup ravnateljima govorio o nužnosti dijaloga u odgoju i obrazovanju. Rekavši kako je „svaki odgoj po svojoj naravi dijalog i interakcija“, Kardinal je objasnio kako odgoj mora biti usmjeren prema prenošenju znanja prošlih naraštaja onim budućima.
 
„Odgoj je u svojoj biti slika čovjeka koji se nudi kao ideal budućim generacijama“, rekao je zagrebački nadbiskup te izrazio zabrinutost jer je u suvremenom društvu vrijednost ljudske osobe dovedena u pitanje. „U našem je društvu previše konfuzije, nesigurnosti, sumnje; previše je iskrivljenih slika, zatamnjenih istina, obescijenjenih vrjednota. Stoga postaje veoma teško novim generacijama posredovati nešto što je sigurno, trajno, valjano, značajno; nešto za što se isplati istrošiti vlastiti život“, objasnio je Nadbiskup te dodao kako obrazovanje ne podrazumijeva tek poučavanje, već i „potpunu formaciju osobe“.


 
Govorio je i o nužnosti stvaranja „odgojnog partnerstva“ svih društvenih institucija te ustvrdio kako su upravo izazovi odgoja za svako društvo najhitniji jer „bez uspješnog i autentičnog odgoja društvo nema perspektivu“. Posebnu pažnju Kardinal je posvetio dijalogu vjere i znanosti. „Taj je dijalog sve nužniji da bi istina bila iznad ideologije, da bi dobrota i ljubav prevladale podjele i mržnje, da bi vrijednost duha izgrađivala duhovnog čovjeka, a težnja za nadnaravnom ljepotom izdigla čovjeka do njegova pravog dostojanstva djeteta Božjega“, rekao je. Podsjetio je i kako škola mora odgajati prenoseći kulturnu baštinu u čijim je korijenima kršćanstvo duboko ukorijenjeno.

Kardinal je zahvalio ravnateljima na svemu što čine za djecu i mlade te zaključio: „U društvenom ozračju u kojem često ne nailazite na razumijevanje, priznanje, poštivanje i institucionalnu potporu, želim Vas ohrabriti i potaknuti da sačuvate ljubav i motivaciju za tako uzvišenu i plemenitu zadaću u našem društvu, a to je odgoj i obrazovanje budućih hrvatskih naraštaja.“
 
Po završetku svojeg govora, kardinal Bozanić otvorio je mrežnu stranicu Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije – www.vjeronauk.hr


 
Susretu su nazočili Ankica Nježić, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, Stipo Zeba, posebni savjetnik gradonačelnika – voditelj Kabineta gradonačelnika, mons. Ivica Pažin, predstojnik Nacionalnoga katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije, Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Nada Sohora iz Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu, Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, Nikica Mihaljević, predsjednik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola, Gordana Barudžija iz Agencije za odgoj i obrazovanje te više od 150 ravnateljica i ravnatelja predškolskih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova Grada Zagreba i Zagrebačke županije. (TUZG/Ured za vjeronauk u školi)Kardinalov govor u cijelosti pročitajte ovdje.


Fotogaleriju pogledajte ovdje.


 
Ispišite stranicu: