Kardinal Bozanić predvodio Misu zahvalnicu na kraju kalendarske godine

31.12.2018.

 
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je Misu zahvalnicu u zagrebačkoj katedrali na kraju kalendarske godine. Uz Kardinala suslavili su pomoćni biskupi mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. mr. Anđelko Košćak, kanonici Prvostolnog kaptola zagrebačkog te drugi svećenici.Homiliju je izrekao pomoćni biskup mons. Ivan Šaško. Govoreći o događajima koji su obilježili život Crkve u Zagrebačkoj nadbiskupiji u 2018. godini, naveo je dva događaja koji su okvir unutar kojih su se dogodili mnogi važni događaji. To su završetak zasjedanja Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije te pohod biskupa "Ad limina apostolorum". Uz te događaje naveo je završetak "Godine sv. Josipa" te hodočašće svećenika u Krašić uz 120. obljetnicu rođenja te 20. obljetnicu proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca. I sv. Josip i bl. Alojzije Stepinac svojim su životima pokazali poslušnost Božjoj Riječi.

"Svetost je takva da ne proizlazi iz ljudskih planova i čuva trajnu vrijednost, bez obzira na društvene mijene. U tome svjetlu slobodno i mirno možemo reći da ni o njegovoj, Stepinčevoj svetosti prvu riječ nemaju ljudi niti će imati zadnju. Ona je Božja i znamo da ju je Bog već izgovorio. U pouzdanju i radosnoj strpljivosti molimo da ju takvu razgovjetno i čisto izgovorimo kao Crkva i da je budemo dostojni, kao Alojzijevi častitelji."

Velik dar za Zagrebačku nadbiskupiju su i svećeničko te đakonsko ređenje, a svoju karitativnu zauzetost Zagrebačka nadbiskupija dopunila je otvorenjem Caritasova doma za mlade "Da život imaju". Božja riječ je na početku i na kraju ljudske povijesti. Bez nje ništa nije moguće ostvariti. Osvrnuvši se na mnogobrojne društvene događaje koji su obilježili proteklu godinu, biskup Šaško je istaknuo kako Crkva ostaje poslušna Božjoj Riječi i svome poslanju.

"U konkretnost života, u medijske dojmove, u gospodarska, politička i kulturalna pitanja ulazimo snagom utjelovljene Riječi. Nju trebamo svjedočiti, znajući da nismo sami. U nama, osobito u Crkvi kao cjelini, živi i djeluje Božji Duh; s nama je zagovor Bogorodice i svetih; s nama su svjedoci vjere i u progonstvima.

I dok se s pravom brinemo za ljude koji su u potrebi, imajući pred sobom razne statistike, ne zaboravimo da je (prema godišnjemu izvješću zaklade papinskoga prava Pomoć Crkvi koja trpi) danas u svijetu oko tristo milijuna izravno progonjenih kršćana a trideset i osam zemalja u kojima su kršćani diskriminirani. Premda će u medijima o tim milijunima biti manje riječi nego o nekim drugim ljudima, mi smo im blizu kao dio istoga, čudesnoga tijela Crkve. Nastavimo svjedočiti da je u početku Božja riječ, što daje sigurnost i da je ona na kraju, što čuva nadu i vraća radost."Pred završni blagoslov, okupljenima se obratio Kardinal zahvalivši pomoćnim biskupima i kanonicima na njihovoj zauzetoj službi osobito u podjeljivanju sakramenta ispovijedi u Stepinčevoj katedrali: "Sveta ispovijed je dar. Dar Božjeg milosrđa čovjeku. Upravo to vam dragi vjernici želim u novoj godini - da bude prožeta susretima s Bogom u svetim sakramentima."


Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr