HR

Aktualnosti

Objavljeno: 08.12.2022.

Kardinal Bozanić predvodio misu proglašenja crkve sv. Antuna Padovanskoga manjom bazilikom

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je svečano misno slavlje svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, u četvrtak 8. prosinca 2022. tijekom kojeg je crkva sv. Antuna Padovanskoga na zagrebačkom Svetom Duhu proglašena manjom bazilikom.
Na misnom slavlju koncelebrirali su apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić, župnik i prvi rektor manje bazilike fra Ivan Marija Lotar, provincijali hrvatskih redovničkih provincija, svećenici Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, svećenici Gornjogradskog dekanata te brojni drugi.
Na početku misnog slavlja provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić pozdravio je sve prisutne te istaknuo da "ova svečanost proglašenja crkve bazilikom dolazi kao kruna i završetak velikih obljetnica koje smo mi, franjevci konventualci, proslavili ove godine, a to je 100 godina od dolaska s hrvatske jadranske obale ovdje u Zagreb na Sveti Duh, i 90 godina od osnivanja župe sv. Antuna Padovanskoga."

Nadodao je i želju da "uzdignuće naše crkve na čast bazilike, svima bude još veći poticaj da još radosnije dolazimo u ovu crkvu i tu zadobivamo obilje Božjeg milosrđa, oproštenja i njegove snage i milosti, kako bi u današnjem svijetu, doista mogli cvjetati kao pravi antunovski ljiljani i tako mogli širiti Božji miris njegove blizine, brige i nadasve neizmjerne ljubavi prema svakom čovjeku te tako ovaj svijet činili ljepšim plemenitijim i boljim."Nakon uvodnog pozdrava, apostolski nuncij u RH mons. Giorgio Lingua pročitao je Dekret proglasa crkve sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu manjom bazilikom. 

U prigodnoj homiliji zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je svijetli lik svete Marije, zore Božića, zore našega spasenja, koju Crkva u vrijeme došašća stavlja pred svakog vjernika kako bi se što bolje pripremio za susret s Isusom. "Bezgrješna je proboj svjetlosti. Ona je žena bez ljage grijeha. Današnja nas svetkovina podsjeća na činjenicu da Blažena Djevica Marija nije upoznala ono stanje što ga nazivamo istočni grijeh."

"Čovjek živi s grijehom. Taj suživot današnja svetkovina stavlja pod svjetlo Božje riječi. Bezgrješna Djevica Marija je vrata ljepote; one ljepote što je skrivena u dubini svakoga čovjeka. Naš vjernički poziv jest: osloboditi svjetlo što ga je Bog stavio u svakoga od nas. To Božje svjetlo mi svojim površnim i grješnim životom skrivamo", istaknuo je Kardinal te nadodao da je "Marija od početka svoje zemaljske egzistencije milosti puna, zaogrnuta Božjom ljubavlju. Marije se nije dotaknuo grijeh, ni ljaga istočnoga grijeha, niti ikojega grijeha. Stoga vrijedi izreka: što smo više Marijini, više smo Kristovi, što smo više Kristovi, više ne robujemo grijehu."Kardinal je napomenuo da je Marija početak boljega svijeta. "S njom se na ovoj zemlji pojavi stvorenje koje je sama dobrota, čija ruka ne udara, čija riječ ne povrjeđuje. Ona je žena pobjedničke nevinosti, čiji život ne poznaje dvosmislenost i čiji pogled nikada ne gubi nevinost svoga sjaja. Njezino je srce bez podjele, djevičanstvo bez žaljenja, majčinstvo bez posesivnosti. Ona je žena koja ljubi u potpunoj čistoći i nježnosti. Po njoj i u njoj stvorenje započinje iznova, jer je ponovno zadobilo neokaljanost."

Govoreći o svetkovini Bezgrješnog začeća blažene Djevice Marije istaknuo je kako je to "slavlje naših korijena i naše budućnosti, jer nam Marija kao slika i putokaz pokazuje što će se i nama dogoditi. U ovo vrijeme adventa svetkovina Bezgrješne je kao zora Božića. Naime, i Bezgrješna i Božić govore o Bogu koji se objavljuje lišavajući se moći, i preuzimajući ljudskost, ljudsku narav.""Radujući se što u Zagrebu imamo i drugu manju baziliku", rekao je Kardinal, "ovime na temelju Dekreta De Titulo Basilicae Minoris i snagom istoga proglašavam i određujem posebne dane potpunog oprosta koji se može dobiti u manjoj bazilici svetog Antuna Padovanskog u Zagrebu uz redovite uobičajene uvjete:
a) na dan posvete ove bazilike, 24. studenoga
b) na dan slavlja naslovnika ove bazilike, 13. lipnja
c) na svetkovinu svetih apostola Petra i Pavla, 29. lipnja
d) na godišnjicu udjeljenja naslova manje bazilike, 8. kolovoza
Ova četiri dana određeni su samim Dekretom. Isti Dekret omogućuje da tim danima dodjeli još jedan dan mjesni ordinarij. Zbog toga ovime izabirem i određujem svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca kao dan potpunog oprosta koji se dobiva u ovoj Manjoj bazilici. Ujedno napominjem da svaki vjernik može osobno izabrati za sebe još jedan dan u crkvenoj godini za dobivanje potpunog oprosta."

Na kraju homilije kardinal Bozanić pozvao je sve okupljene da od sada još više čuvaju sakralnost ovog hrama. "Neka bude ovo sveto mjesto vašeg susreta s Bogom, Ocem Gospodina našega Isusa Krista u Duhu Svetom koji nam je dân. Neka bude ovo sveto mjesto rasta vašeg crkvenog zajedništva. Neka se ovdje prinose vaše duhovne žrtve za spasenje vaše i svega svijeta."Na kraju misnog slavlja zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić imenovao je upravitelja župe velečasnog gospodina fra Ivana Mariju Lotara rektorom manje bazilike. 

Potom je fra Ivan Marija Lotar zahvalio je svima koji su na bilo koji način doprinijeli proglašenju crkve sv. Antuna manjom bazilikom. "Hrvatska biskupska konferencija podržala je inicijativu uzdignuća naše crkve na čast bazilike. Prilika je, u ovome trenutku, izreći svoju zahvalnost hrvatskome episkopatu. Radujemo se budućim susretima u bazilici svetoga Antuna" Također, rektor je zahvalio svojoj subraći te "glavnome začetniku ideje o pokretanju procesa dobivanja statusa manje bazilike fra Tomislavu Glavniku. Dragi brate Tomislave, od srca ti hvala! U ovoj prigodi izričem svoju zahvalnost i fra Zlatku Vlaheku, na pripremi cjelovite dokumentacije u tu svrhu kao i na i uređenju prezbiterija."


Na misnom slavlju sudjelovali su i predstavnici drugih kršćanskih zajednica i religija: predstavnici Pravoslavne crkve, glavni rabin u RH, vrhovni rabin u Crnoj Gori; predstavnici civilnih i društvenih vlasti, na čelu s izaslanicom predsjednika Vlade RH, ministricom za kulturu i medije Ninom Obuljen Koržinek i potpredsjednikom Hrvatskog sabora, akademikom Željkom Rainerom; predstavnici diplomatskog zbora, veleposlanici u Republici Hrvatskoj; te brojni župljani i hodočasnici.


 
Misno slavlje animirao je zbor Tomislav Talan uz dirigenta Matea Narančića, mag. mus. te orguljašku pratnju doc. art. Milana Hibšera.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Podijelite na: