HR

Aktualnosti

Objavljeno: 15.01.2022.

Kardinal Bozanić predvodio misno slavlje prigodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

 
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u subotu 15. siječnja 2022. euharistijsko slavlje prigodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Na misnom slavlju u župnoj crkvi sv. Blaža u Zagrebu koncelebrirali su apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zlatko Koren, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. Željko Tanjić, kancelar Nadbiskupskog duhovnog stola i biskupski vikar preč. Marko Kovač, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Željko Faltak, vicepostulator za kauze beatifikacije i kanonizacije i pročelnik Tiskovnog ureda preč. Tomislav Hačko te župnik Župe sv. Blaža preč. Borna Puškarić.

Preč. Puškarić na početku misnoga slavlja pozdravio je okupljene rekavši: "Povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja naše Domovine danas će se iz ove crkve sv. Blaža u Zagrebu u nebo vinuti najuzvišenija molitva - euharistijska žrtva Gospodina našega Isusa Krista, 'koji s neba siđe radi grešnika, rodi se u štali radi čovjeka', kako zvonko pjeva hrvatska božićna popijevka koja nam ovih dana još odzvanja u ušima.""U ovim zahtjevnim vremenima neka današnje misno slavlje bude molitva zahvale Bogu te poniznog, ali postojanog poput ovih čvrstih borova iz šuma hrvatskog Gorskog kotara, postojanog vapaja: 'Smiluj nam se, Gospodine, jer bez tebe ne možemo učiniti ništa!'", naglasio je preč. Puškarić.Kardinal Bozanić u homiliji je naglasio kako trideset godina za jednu državu nije puno, ali je "dovoljno da se prepoznaju vrijednosti njezina rasta; da se ojača spomen na prijeđeni put; da se razmotre novi izazovi i sigurnije zakorači u budućnost."

Tumačeći liturgijska čitanja Kardinal je istaknuo kako iz života kralja Saula možemo izvući mnoge pouke "jer je Bog svakoj osobi povjerio određenu odgovornost. Na prvome je mjestu poslušnost Bogu i zauzetost u vršenju Njegove volje. Saul je izabrao drukčiji put i, umjesto usklađivanja svojih putova s Božjim, očitovao je neposlušnost Bogu i posegnuo za neistinom. To prihvaćanje laži kao sredstva ne samo za tumačenje učinjenoga, nego i neodgovornosti za narod, pokazalo se kobnim.""Osim toga, pozvani smo, braćo i sestre, učiti kako biti odgovoran za druge na način koji je drag Gospodinu. To je odnos koji traži Božju volju, ono što je Bogu milo. To je odnos koji zaziva Božju pomoć i rasvjetljenje, da se ne čini ništa radi svojih probitaka, nego radi dobra bližnjih. Pozvani smo zastupati istinu i imati pouzdanje u Gospodina. Svakomu od nas dana je vlast, manja ili veća, kojom smo pozvani služiti drugima, a ne služiti se njome za sebe", poručio je zagrebački nadbiskup.

Govoreći o cariniku Leviju kardinal Bozanić istaknuo je kako su se u ono vrijeme carinici smatrali javnim grešnicima, no Isus ulazi u njegovu kuću i sjeda s njim za stol. Poziva ga da ga slijedi, što je mnoge tada zbunilo. "No, takvim je postupkom ujedno očitovao da Božji putovi nisu do kraja istraživi. Levi, odnosno Matej, svojim je prihvaćanjem poziva prihvatio i promjenu života; prihvatio je slijediti Isusa. Božji je poziv uvijek dar. I kada On poziva, u pozvanima stvara snagu za odgovor i za poslanje koje im namjenjuje.""I naš je hrvatski narod djelovao raspršeno, nepovezano, podijeljeno, a ponekad i obeshrabreno. Nije imao vlastitu državu i kao takav nije bio subjekt međunarodnoga prava. Ljudi koji su u sebi nosili čežnju za pravednim težnjama i koji su gradili na plodovima ranijih naraštaja, na njihovim nadama i vrjednotama, nisu štedjeli snage u buđenju i skupljanju dobra. Među njima je svakako i prvi predsjednik hrvatske države, dr. Franjo Tuđman. Jednako tako, ne smije blijediti spomen na hrvatske branitelje, osobito dragovoljce; na nesebične i samozatajne promicatelje ljubavi prema bližnjima u domovini i iseljeništvu", rekao je kardinal Bozanić i nastavio: "Čudnim putovima Božja providnost ostvaruje svoj naum. (...) Bez obzira s čime se morali suočavati u idućim desetljećima, važno je ne zaboraviti da smo u Božjemu naumu; da Bogu trebamo biti i ostati vjerni, ako želimo da nas vodi Božji Duh. Potrebno je da ne budemo oholi i neosjetljivi za Božje zapovijedi", poručio je kardinal Bozanić.

Kardinal je naglasio kako je danas važno da ne prestanemo "'priznavati sebe' u Hrvatskoj, a to znači gajiti dobro i otklanjati zlo. Danas je potrebno unutarnje priznanje, što će reći: graditi odgovornost prema državi, njezinom dostojanstvu, ugledu i napretku. Naš narod, naši državljani znaju da je jedini napredak tihi i postojani put dijaloga u izgradnji zajedništva, povezivanja, međusobnog razumijevanja i uvažavanja. Nema nas puno u Hrvatskoj i ne smijemo se dijeliti i jedni druge potkopavati. Ponekad se čini da ima više kandidata za vodstvo, nego li za odgovorno i vjerodostojno vršenje vlastitog aktualnog zadatka. Znak je mudrosti vrjednovati i radovati se uspjehu, bez obzira s koje strane on dolazi, jer to postaje zajedničko dobro. Potrebno je čuvati hrvatski identitet, ali ne dozvoliti zatvaranje, nego naprotiv treba se otvarati, „potrebno je širiti vidike“, kako kaže papa Franjo, što donosi nove mogućnosti razvoja."Na kraju homilije kardinal Bozanić poručio je: "Neka ova trideseta obljetnica bude izazov za jasne i moguće projekte koje traže kontinuitet i uključivanje svih aktera društva i svih građana. Neka ova obljetnica bude prilika za razvoj novih stilova upravljanja, oslobođenih nepotrebnih birokratskih usporavanja, već usredotočenih na služenje drugima i uvijek orijentiranih na opće dobro."

Prije završnog blagoslova Kardinal je istaknuo kako je sveta misa "ono što je odgajalo i sačuvalo hrvatski narod tijekom povijesti. To je gradilo naše zajedništvo i naš identitet. Stoga smo i danas slavili upravo tu misu za našu Domovinu s puno pouzdanja u Boga, da je to snaga koja nas i danas ne samo čuva nego nam pomaže otvoriti se novoj budućnosti."Misnom slavlju prisustvovali su predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministri i ministrice u Vladi RH, predstavnici Hrvatske vojske te ostali predstavnici društva, kulture i znanosti.

Liturgijskim pjevanjem u svetoj je misi sudjelovao Zbor Hrvatske radiotelevizije uz orguljašku pratnju te pratnju članova Simfonijskog orkestra HRT-a.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: