Kardinal Bozanić predvodio euharistijsko slavlje Vazma - Nedjelje Uskrsnuća Gospodinova

4.4.2021.

 

POSLUŠAJTE KARDINALOVU HOMILIJU


FOTOGALERIJA


Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u nedjelju 4. travnja 2021. godine u Crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, euharistijsko slavlje Vazma - Nedjelje Uskrsnuća Gospodinova u zajedništvu s rektorom Svetišta preč. mr. Domagojem Matoševićem, svećenicima Svetišta i okupljenim Božjim narodom. 

Na početku slavlja Kardinala i okupljene vjernike pozdravio je rektor Svetišta preč. Matošević, a Kardinal je uvodeći u slavlje rekao kako je Uskrs naš blagdan, naše slavlje: "Danas smo ovdje da slavimo, zahvalimo i molimo."

Čestitavši okupljenima Uskrs, Kardinal je na početku homilije istaknuo da je Uskrs središnji kršćanski blagdan. Da Krist nije uskrsnuo ne bi bilo ni kršćana, ni Crkve, niti kršćanske vjere. Sve bi završilo na Veliki petak sa zapečaćenim Isusovim grobom. 

"Isusovo uskrsnuće je temelj kršćanske vjere. Kršćanska vjera stoji i pada s istinom Kristova uskrsnuća od mrtvih", naglasio je Kardinal. Govoreći o ženama kao prvim svjedocima Isusova uskrsnuća, Kardinal je rekao da je to njihovo iskustvo početak nove povijesti. To novo iskustvo nije bilo lako prihvatiti učenicima, no radost susreta s Uskrslim pobijedila je svaki strah. 

Citirajući riječi pape Benedikta XVI. da Isusovo uskrsnuće nije pojedinačni događaj koji bi pripadao prošlosti, jer u Isusovom uskrsnuću dosegnuta je nova mogućnost ljudskog postojanja za sve ljude koja otvara novu budućnost za nas i sav svijet, Kardinal je rekao da ako budna srca slušamo svjedoke i otvorimo se znakovima kojima Gospodin uvijek iznova i njih i sebe čini vjerodostojnima, onda znamo - On je uistinu uskrsnuo! On je živ, Njemu svome Spasitelju povjeravamo se i znamo da smo na pravom putu. Da bismo to povjerovali i nama kao u prvim Isusovim učenicima treba vremena i milosti: "Pozvani smo i mi u svojoj sredini, osobito u ovo vrijeme posebnih kušnji i nevolja koje su zahvatile našu Domovinu i cijeli svijet, novim poletom usmjeriti pogled prema Nebu i moliti zagovor i pomoć, jer On, Uskrsli je gospodar sadašnjosti i budućnosti." 

Ističući kako još uvijek osjećamo posljedice potresa na raznim područjima svojih života, a i pandemija ne sustaje, Kardinal je svima preporučio razboritost i odgovornost u svakidašnjem ponašanju, pozvavši da svoje molitve uzdignemo Svemogućem Bogu jedinom utočištu u ljudskoj nemoći. "Posebno molimo za obitelji koje se potvrđuju kao istinska životna uporišta", pozvao je Kardinal te zaključio homiliju riječima: "Uskrs je svetkovina života, radosti i preporoda! Bog nas nije napustio! Uskrs nas vodi prema životu. Isuse Uskrsli pohodi nas svojom uskrsnom prisutnošću i učini da nam bude radostan u blagoslovljen ovogodišnji Uskrs! Sretan Uskrs svima!"

Obraćajući se prije završnog blagoslova okupljenima Kardinal je rekao da "vjernici ne mogu bez Euharistije, a upravo je ona dar Uskrsa. Mnogi je danas zbog raznih okolnosti nisu mogli proslaviti. Sve njih unijeli smo danas u svoje molitve i to zajedništvo molitve naša je snaga koja nam je posebno potrebna u ovim vremenima."


Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije 


Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr