HR

Aktualnosti

Objavljeno: 18.11.2013.

Kardinal Bozanić posvetio župnu crkvu Tijela Kristova u zagrebačkom SopotuZagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić posvetio je u nedjelju, 17. studenoga, župnu crkvu Tijela Kristova u novozagrebačkom naselju Sopot, te u oltar ugradio moći bl. kardinala Alojzija Stepinca. U koncelebraciji su bili župnik Josip Dumbović, te svećenici koji su nekad službovali u Sopotu kao župni vikari, svećenici ostalih novozagrebačkih župa, kao i dvojica svećenika rodom iz župe. Na ulazu u crkvu dobrodošlicu su kardinalu izrekli župljani, te mu predali ključ crkve. U prigodnoj homiliji kardinal Bozanić je podsjetio kako je župna zajednica strpljivo čekala da dobije svoju crkvu te im zahvalio na ustrajnosti o kojoj govori i Evanđelje. Nadbiskup je podsjetio da ta crkva nikoga ne isključuje, njezina su vrata otvorena za sve koji žele doći ovamo i čuti Riječ Božju, upoznati Boga i njega slaviti. To je kršćanin vjernik, on ne isključuje druge, dapače nudi ono što je primio, a to je Radosna vijest, vijest Evanđelja koja govori o Bogu i o čovjeku, što je Bog i što je čovjek, a čovjek u Božjem svjetlu najbolje upoznaje samoga sebe, rekao je kardinal.

U duhu misnih čitanja, nadbiskup je posvijestio da Crkva prolazi kroz progonstva. Isus nam u evanđelju govori da će biti progonstva. I mi to možemo posvjedočiti, 1973. godine kad je osnovana ova župa nije bilo moguće graditi crkvu, jer smo živjeli u posebnim uvjetima. I čudno da se tada nisu pojavljivali oni koji se danas predstavljaju kao promotori demokracije tražeći pravo za nas, da imamo mi pravo na svoju crkvu i u njoj se okupljati. Nisu se javili, ali Crkva je izdržala to vrijeme. Je li je danas Crkva u povoljnijim prilikama, upitao je kardinal, te istaknuo da su drugačija vremena, ali progonstva su na djelu na drugi način, u drugom obliku. Isus je u evanđelju rekao da će to tako biti, no pozvao nas je da se ne bojimo, da gledamo naprijed, jer sve će to proći, ali treba izdržati u postojanosti. Onoliko će biti drugačije i u našoj sredini koliko se mi zauzmemo uz pomoć Božju. S jedne strane se pouzdamo u Boga, ali s druge strane smo pozvani da ne budemo pasivni. I ova crkva je znak našega nastojanja, znak je naše vjere, našega pouzdanja, znak je našeg zajedništva s Bogom, pojasnio je kardinal Bozanić, te naglasio kako je crkva u ovom prostoru vanjski znak da su tu oni koji računaju s Bogom. Ona je i vanjski znak koji prolaznike poziva da svrate u nju, jer ovdje čeka Bog, ovdje se naviješta Božja Riječ i dijele sveti sakramenti.

Povelju o posveti župne crkve pročitao je katedralni arhiđakon mons. Josip Oslić, a župnik preč. Dumbović izrekao je zahvalu svima koji su dali svoj doprinos da se izgradi crkva.

Na kraju mise kardinal Bozanić se zahvalio župniku Dumboviću koji je četrdeset godina uložio u tu župnu zajednicu, djeljujući na tome području i prije nego je župa službeno utemeljena. Svaka nova crkva je početak jedne nove povijesti, a u crkvi se traži utjeha, u crkvi se traži pomoć i Božji blagoslov i to je razlog naše današnje radosti. Stoga se radujem sa svima vama, radujemo se budućnosti koja pred nama, jer sigurni smo tko je uz Boga, on je na putu budućnosti uz križeve, ali on će pobijediti, jer Bog ima zadnju riječ u ljudskoj povijesti, naglasio je kardinal Bozanić.

Referendumom se želi očuvati istina o braku

Zatim se osvrnuo na aktualni trenutak, te govoreći o predstojećem referendumu o braku istaknuo da tome pitanju pristupamo vjernički. Svjesni smo i to možemo konstatirati da smo obasuti i mnogim neistinama, da nam se predbacuje nešto što nam nije ni na kraj pameti, rekao je kardinal. A što se zapravo želi ovim referendumom koji su pokrenuli građani, koji je plod građanske inicijative. Želi se samo sačuvati brak, i to istinu o braku, onu naravna koja proizlazi iz naravnog zakona i koja je utemeljena i u Bibliji, a to je, da je brak životna zajednica muškarca i žene, da je brak zajednica u kojoj se povezuju ljudi, i to muško i žensko, da je brak ona zajednica gdje se jedan drugome daruju, da je brak jedina zajednica koja je otvorena potomstvu. To je razlika, i mi želimo samo to.

Nitko nije isključen, nitko nije diskriminiran, jer svatko tko prihvaća takav brak za njega je ta stvarnost otvorena. Zato je neistina, kad nam se predbacuje diskriminacija. S ljudskim respektom gledamo prema drugim izborima, ali želimo samo reći da to drugo nije isto što i brak - zajednica muškarca i žene. Ovdje nije pitanje o većini i manjini, jer pred istinom smo svi isti. Ovdje je pitanje o istini i neistini. I zato svatko je od nas slobodan, ali kao vjernici mi smo pozvani odazvati se na referendum i dati glas za istinu o braku čime nikoga ne isključujemo, nego samo potvrđujemo naravnu istinu koja je potvrđena riječju Božjom u Bibliji.

Dragi vjernici, pozivam vas i potičem da potaknete i druge, jer ne odazvati se, povući se, znak je kršćanske neodgovornosti. Vjerujem da nam je svima jasno što nam je činiti, i to sa svom odgovornošću prema našoj budućnosti. Želio sam to reći sasvim otvoreno kao vaš nadbiskup, da budemo i mi i složni, jer znamo da jedino sloga, zajedništvo, pomaže i otvara nam bolju perspektivu, istaknuo je kardinal Bozanić na kraju mise u Sopotu.

Župu Tijela Kristova u Sopotu utemeljio je 30. svibnja 1973. godine zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić, a kamen temeljac za crkvu je blagoslovio 26. svibnja 2005. godine zagrebački nadbiskup Josip Bozanić. Uz vjernike, doprinos za izgradnju crkve dala je Zagrebačka nadbiskupija, a grad Zagreb je uredio okoliš oko crkve. (IKA)
Ispišite stranicu: