Kardinal Bozanić posvetio župnu crkvu sv. Ane u Loboru

6.11.2022.Župa svete Ane u Loboru u nedjelju 6. studenog 2022. godine doživjela je svoj povijesni i znameniti događaj - posvećenje župne crkve. Na svetomisnom slavlju zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić posvetio je župnu crkvu sv. Joakima i Ane, koja svoje korijene vuče iz daleke 1807. godine, gdje je na inicijativu vlč. Ivana Babića, ondašnjeg loborskog župnika, započela njezina izgradnja. Župna crkva posvećena je 6. kolovoza 1830. godine dozvolom zagrebačkog biskupa Aleksandra Alagovića blagoslovom podarhiđakona i župnika zajezdačkog preč. Josipa Markulije.


Tijekom 2019. i 2020. godine, za vrijeme teških i nadasve nesigurnih vremena koje su, prisutnom pandemijom zaogrnule čitav svijet, unutrašnjim uređenjem i izgradnjom novog kamenog oltara, ambona i krstionice, crkva je doživjela svoju konačnu obnovu te je bila spremna za svoje posvećenje. Župljani Župe Lobor sa svojim župnikom vlč. Tomicom Božičekom, dočekali su ove godine njezino toliko željeno posvećenje. Župa je dobila moći hrvatskog velikana i blaženika Alojzija Stepinca koje su zauvijek pohranjene u oltar, stoga će se zajednica vjernika u Loboru moći još predanije uteći njegovom moćnom zagovoru.

Kardinal Josip Bozanić župnoj zajednici u Loboru prigodom svoje homilije uputio je poticajne riječi ohrabrenja da se ne boje tražiti pomoć od Gospodina te istaknuo koliko je važan ovaj dan za sve župljane. Posebno je naglasio kako živa Crkva na ovim prostorima vuče svoje korijenje iz daleke prošlosti - još od samih početaka kršćanstva, čemu nam svjedoči i postojanje krstionice iz 5./6. stoljeća pronađene u sklopu arheoloških istraživanja u svetištu Majke Božje Gorske.U svojem obraćanju svima prisutnima kardinal Bozanić dotaknuo se važnosti posvećenja te naglasio da je potrebno da jedni druge posvećujemo kroz svakodnevni život, a ujedno svojim je proročkim riječima zadužio sve župljane u Loboru da se ne zaborave uteći moćnom zagovoru sv. Ane, babice Božje - svoje nebeske zaštitnice te da u zajedništvu s njom i dalje nastoje svjedočiti živu vjeru i postojanu Crkvu koja plovi kroz sve vremenske (ne)prilike i nepokolebljiva je.Na ovaj veliki dan posvećenja župna zajednica u Loboru brojila je 14 svećenika u koncelebraciji te punu crkvu svojih župljana, loborskih udruga i društava te vjernika laika. Svečanosti svetomisnog slavlja posvećenja župne crkve nazočili su i bivši predsjednik Vlade RH dr. Franjo Gregurić; predsjednik Uprave JANAF-a general Stjepan Adanić; načelnica općine Lobor gospođa Ljubica Jembrih; načelnica općine Mače gospođa Mladenka Mikulec Šimunec; ravnateljica Doma za odrasle Loborgrad gospođa Darinka Sviben; ravnateljica Dječjeg vrtić Ivančica – Lobor gospođa Suzana Matejaš te mnogi drugi.Cijela župna zajednica u Loboru, 'u plućima Hrvatskog Zagorja', ovih je dana disala kao jedno. Neizmjerno dugo čekali su ovaj dan, stoga su Svevišnjem Gospodinu odviše zahvalni za ova sveta vremena u kojima su upravo ovi ljudi postojani i svjedoče ovakvom važnom povijesnom događaju. Na kraju svečanog svetomisnog slavlja župnik vlč. Tomica Božiček istaknuto je kako je neizmjerno zahvalan Trojedinom Bogu za današnji dan, zbog čega mu je srce veliko i puno, a svoju radost najviše dijeli sa svojim župljanima kojima je povjeren kao pastir na služenje te je na njih iznimno ponosan zbog svega što su ovih dana u zajedništvu doživjeli. Prilikom svoje zahvale loborski župnik Kardinalu Bozaniću poklonio sliku Lobora te licitarsko srce u spomen njegove 25. obljetnice nadbiskupske službe.Župa sv. Ane u Loboru broji 4.170 vjernika, a u sklopu župne crkve sv. Ane liturgija i bogoštovlje predslavi se još i u svetištu Majke Božje Gorske na Gori, u kapelama u filijali sv. Martina u Martinščini i sv. Margarete u Peršavesi, a na velike i značajnije blagdane i kod kapela sv. Antuna Padovanskog u loborskom Zazidju te kod kapele sv. Petra u Petrovoj Gori, koja je ujedno bilježi kao najstarija kapela na području sjeverozapadne Hrvatske.

Župa sv. Ane, Lobor

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr