„Kap mira“ za veliki izvor života Župe sv. Jurja u Plešivici

16.12.2011.

„Jedna kap ne čini more, ali mora nema bez te kapi“ - izreka je koju smo svi imali prilike čuti. Koliko je istinita pokazalo se i na primjeru naše župe sv. Jurja u Plešivici. Ponukani idejom našeg župnika, vlč. Darka Banfića te inicijativom mladih koji se samostalno bave glazbom osnovan je pjevački zbor mladih „Kap mira“. Početkom studenog, točnije 4. studenoga zakazana je prva proba na koju se odazvalo iznenađujući broj mladih, različitih uzrasta, što pjevača što svirača kojih ima čak sedam.

Mladi su tada upoznali svoju voditeljicu Josipu Fran iz Jastrebarskog koja već duže vrijeme vodi zborove po susjednim župama i odmah krenuli s vježbanjem. Većina mladih nije nikad pjevala u zboru tako da je ovo početno iskustvo voditeljici zbora bilo prilično izazovno te su otkriveni mnogi talentirani pojedinci. Uvježbavajući adventske pjesme za mlade, nakon svega šest proba, zbor mladih je animirao cijelu svetu misu na 3. nedjelju došašća, 11. prosinca ove godine.

Uz minimalnu tremu i skoro bez greške, misa je odsvirana i otpjevana za prvi put odlično. Doživljaj ove velike promjene ustaljene atmosfere na svetoj misi rezultirao je odličnim „kritikama“ i velikim pohvalama župljana koji nisu očekivali ovakav ozbiljan i, usudim se reći, profesionalan pristup pjevanju iako se radi o amaterima i tek pokojem učenom mladom glazbeniku koji pohađa glazbenu školu.

To je bio motivirajući vjetar u leđa za daljnji rad i napredovanje zbora. Iste nedjelje po završetku svete mise prikazan je kratki igrokaz prigodom blagdana sv. Nikole koji je iznenadio najmlađe župljane darivajući ih slatkim poklon-paketima. Djeca su bila oduševljena, a neka i uplakana jer su se prestrašili „krampusa“ koji je došao sa sv. Nikolom. Na kraju su se svejedno razveselili kad je „krampus“ otišao i kad su dobili svoje darove.

Treća je nedjelja došašća ostala u sjećanju župljanima po ovim sadržajima koji s jedne strane oživljavaju tradicionalne katoličke običaje došašća, a s druge strane pružaju vidik u svjetlu budućnost naše župe u vidu suradnje i rada mladih.

Krešimir Haramija

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr