Jerihonsko bdjenje u Corpus Domini

13.12.2014.

U kapeli Corpus Domini na zagrebačkoj Trešnjevci održano je od 1. do 7. prosinca Jerihonsko bdijenje. Ovaj naziv podsjeća na Jošuin pothvat rušenja Jerihonski bedema putem molitvnih poklika i trubljenja truba. Danas je to skraćeni naziv za intenzivnu molitvu i klanjanje pred Presvetim u trajanju od sedam dana i sedam noći koje je započeo Anatol Kaščuk.

Ured za laike pri HBK uspio je organizirati 16 molitvenih zajednica u jednu Molitvenu mrežu koja je prvi put zajednički nastupila u Jerihonskom bdjenju u Corpus Domini početkom ovoga Došašća. U intenzivnoj molitvi i klanjanju pred Gospodinom i sa Gospodinom molilo se za rušenje zidina naše nesloge i podjela, zidina grijeha, nepoštivanja ljudskog života i dostojanstva obitelji.

Prema rasporedu koje su načinili predstojnik Krešimir Hodžić i tajnica Marija Žebec sudionici su raspoređeni po satima dan i noć kroz sedam dana i sedam noći.

Svaka molitvena zajednica unijela je nešto novo u molitvu: pjesme, šutnja, poklike, molitva cijelog ružarija, čitanje biranih stranica Svetog pisma i razmatranja nad njima. Tako se u sedam dana, prema statistici koja je vođena svakih pet sati, izredalo 1026 sudionika. Taj tjedni posjet kapele veći je od onoga koji je kapela imala u svojim počecima kad je blaženi Alojzije Stepinac 1943. pokrenuo vječno klanjanje i kad je kapelu posjećivalo tjedno do 800 klanjatelja. Molitelji su se po volji mogli potpisati i u Spomenicu Kapele u kojoj je zabilježeno 243 potpisa.

Sestre Pohoda Marijina, koje vode brigu o kapeli Corpus Domini, za noćne klanjatelje osigurale su toplu kapelu i za budnost čaj i kavu, a rektor Pavao Crnjac pripremio je prikladne pisane materijale. Posljednji dan Jerihonskog bdjenja završio je pjesmom Tebe Boga hvalimo. (P.C.)

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr