Iz dana u dan hodočasti se svetom Josipu

17.12.2018.„Na sjećanje boravka u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu građani i članovi Udruge umirovljenika općine Primošten. Velika zahvalnost na katoličkoj ljubaznosti i gostoprimstvu svih hodočasnika iz Primoštena”, napisao je Ivo Gracin, voditelj pedesetak hodočasnika koji su u nedjelju 16. prosinca posjetili Nacionalno svetište sudjelujući na misnom slavlju koje je predvodio mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta. Hodočasnicima iz Primoštena, kao i manjim obiteljskim skupinama iz Zagreba i švicarskog Luzerna, mons. Sente protumačio je povijest štovanja svetog Josipa te ih upoznao sa sve većim brojem hodočasnika koji se dolaze preporučiti ili zahvaliti svetom Josipu na primljenim milostima.Po povratku iz Beča mladi volonteri i studenti Župe Svih Svetih iz Aladinića – Dubrave, između Čapljine i Stolca, došli su tražiti zagovor svetog Josipa u Nacionalno svetište predvođeni svojim župnikom don Stipom Galeom.
Na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca 2018. godine pedesetak studenata osječkog sveučilišta, predvođeni svojim studenskim kapelanom vlč. Mariom Žigmanom, te osamdesetak župljana Župe svetog Nikole iz Barbana pored Poreča, predvođeni svojim župnikom vlč. Bernardom Jurjevićem, slavili su svetu misu u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.Studenti Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te izvanredni djelitelji svete pričesti Zagrebačke nadbiskupije sudjelovali su na duhovnoj obnovi koju je za njih predvodio mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa, u prostorima Svetišta u subotu 15. prosinca 2018. godine. Studente i izvanredne djelitelje svete pričesti u Svetište na duhovnu obnovu doveo je njihov voditelj dr. sc. Josip Šimunović, ravnatelj Nadbiskupskog pastoralnog instituta u Zagrebu, u pratnji dr. sc. Ivana Dodleka i dr. sc. Daniela Patafte, profesora na KBF-u.

Betlehemsko svjetlo

Članovi Počasnog karlovačkog voda donijeli su betlehemsko svjetlo u ponedjeljak 17. prosinca 2018. godine u Nacionalno svetište svetog Josipa. Betlehemsko svjetlo primio je na početku mise zornice mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa. Na kraju mise zornice okupljeni vjernici palili su svoje svijeće i lampaše na donesenom betlehemskom svjetlu.brigadir Dubravko Halovanić, voditelji Počasnog karlovačkog voda, objasnio je okupljenima kako je betlehemsko svjetlo mira prvi put došlo u Hrvatsku 1992. godine, a od tada je tomu događaju pokrovitelj Hrvatski sabor. Riječ je o inicijativi koja je započela 1986. godine u Austriji, u sklopu dobrotvorne misije za djecu s poteškoćama, kao i za ljude u potrebi. Ta se inicijativa vrlo brzo proširila u više europskih zemalja, te u Americi. Inicijativu je na božićnu večer 1986. u emisiji austrijske televizije potaknula jedna gledateljica. Ona je u toj emisiji, u kojoj ljudi pomažu jedni drugima, kao zahvalu odlučila pokloniti svjetiljke umjesto božićnih darova.Jedan predstavnik austrijskih izviđača na prvu nedjelju došašća svake godine u špilji Kristova rođenja u Betlehemu pali svjetlo te ga nosi zrakoplovom u Beč i to je jedino otvoreno svjetlo koje smije putovati u zrakoplovu. Nakon slavlja u glavnom austrijskom gradu betlehemsko svjetlo mira izviđači iz uključenih zemalja prenose u svoje zemlje.Naši izviđači i katolički skauti donose ga u zagrebačku katedralu te se potom širi dalje po hrvatskim gradovima i župama, a župljani ga mogu ponijeti u svoje domove i obitelji. „Kao i njegovi prethodnici, sveti Ivan Pavao II. i papa u miru Benedikt XVI., i papa Franjo prima betlehemsko svjetlo mira”, kazao je brigadir Halovanić.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr