Ispovijest vjere i prisega kandidata za trajni đakonat Zagrebačke nadbiskupije

21.12.2011.

U utorak, 20. prosinca 2011. godine osmorica kandidata za trajni đakonat Zagrebačke nadbiskupije položila su pred pomoćnim zagrebačkim biskupom mons. Valentinom Pozaićem biskupskim vikarom za trajne đakone dr. Tomislavom Markićem svečanu ispovijest vjere i prisegu vjernosti.

Polaganjem ruku na sveta Evanđelja kandidati su izjavili da nisu ni od koga natjerani ni prisiljeni, i ne primaju sveti Red iz straha, nego ga svojevoljno odabiru i hoće, jer osjećaju i znaju da ih je uistinu Bog pozvao. Izjavili su da cijeli život, uz Božju pomoć žele najsavjesnije izvršavati sve što im iz svetog reda proizlazi, te da obećavaju kršćanski posluh i spremnost riječju i djelom davati krepostan primjer. Prisegli su da će u obavljanju svoje službe čuvati cjelovitim i vjerno prenositi i izlagati poklad vjere, izbjegavajući svaki nauk koji je tome protivan te da će vjerno pomagati biskupima u vršenju apostolske djelatnosti u zajedništvu s Crkvom.

Kandidati su se za đakonsko ređenje pripremali tijekom dvije i pol godine u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu. Program se sastojao od tjednih i mjesečnih studijskih susreta, duhovne pratnje i duhovnih obnova, obiteljskih susreta i hodočašća te župnog pastoralnog i socijalnog praktikuma. Osim toga, kandidati su zajedno sa sada već zaređenim trajnim đakonima iz Sisačke i Varaždinske biskupije obavili i duhovne vježbe.

Misa đakonskog ređenja bit će na blagdan sv. Stjepana, prvomučenika, 26. prosinca 2011. u zagrebačkoj prvostolnici s početkom u 10 sati, a zareditelj će biti kardinal Josip Bozanić, nadbiskup Zagrebački.

Dario Prskalo

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr