Hodočašćem u Krašić završio ovogodišnji program razlučivanja »Dođi i vidi«

3.7.2022.U subotu 2. srpnja 2022. godine završio je ovogodišnji program »Dođi i vidi« za mladiće koji su tijekom godine razlučivali o svećeničkom pozivu. Više od trideset susreta, četiri duhovne obnove i redovito osobno praćenje ispunili su ovu pastoralnu godinu koja je za svakog polaznika programa značila i jedan korak bliže u prepoznavanju Božje volje za vlastiti život. Za posljednji susret izabran je Krašić, mjesto gdje je u zatočeništvu posljednje godine života proveo bl. Alojzije Stepinac, svećenik i pastir čiji je život svjedočanstvo ljubavi prema stadu koje mu je bilo povjereno.

Po dolasku u župnu crkvu Presvetoga Trojstva mladići su predvodili molitvu krunice na kojoj su sudjelovali i ostali hodočasnici, a nakon krunice uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio povjerenik za pastoral duhovnih zvanja i voditelj programa »Dođi i vidi« preč. Jakov Rađa. U svojoj homiliji preč. Rađa posebno se zadržao nad Isusovom rečenicom: »Mogu li svatovi tugovati dok je s njima zaručnik? Doći će već dani kad će im se ugrabiti zaručnik, i tada će postiti« (Mt 9,15). Naglasio je kako se može postiti iz osjećaja dužnosti i straha prema Bogu ili zato jer se želi biti u odnosu sa zaručnikom, kao odgovor na njegovu ljubav, a to je razlika između pravog i krivog odnosa s Bogom, vjere koja je krivo shvaćena kao zakon i vjere koja je milost.

Nakon euharistijskog slavlja vlč. Ivan Vučak, župnik u Krašiću, održao je kratko predavanje o životu i važnosti bl. Alojzija Stepinca, osobito o njegovim posljednjim godinama u kućnom pritvoru, a nakon predavanja u crkvi mladići su pohodili sobe u kojima je blaženi Kardinal bio zatvoren. Duhovna obnova u Krašiću završila je u zajedništvu za obiteljskim stolom.

Program »Dođi i vidi« održava se već šestu godinu u Zagrebačkoj nadbiskupiji i otvoren je za sve mladiće koji jednu godinu života žele provesti u razlučivanju o svećeničkom pozivu. Program je do sada pomogao brojim mladićima da pronađu svoj put te prepoznaju i odgovore na Božji poziv koji nose u srcu. Trenutno su u tijeku prijave za novi ciklus ovog programa za razlučivanje koji započinje u rujnu, a prijave su moguće na mail pozivi@zg-nadbiskupija.hr

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr