HR

Aktualnosti

Objavljeno: 25.08.2022.

Hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije u Mariju Bistricu



Hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, kao i 291. Zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba, održat će se ove godine u subotu i nedjelju 10. i 11. rujna.


Ovogodišnje hodočašće mladih obilježavamo kao 20. po redu pa će mladi, vođeni riječima Blažene Djevice Marije: ”Jer velika mi djela učini Svesilni, sveto je ime njegovo!“ (Lk 1, 49), u zahvalnosti promišljati o svemu što Bog čini i što je učinio kroz proteklih 20 godina zajedništva mladih naše nadbiskupije.

Potičemo mlade da se, na početku akademske i pastoralne godine, u što većem broju odazovu na hodočašće.

Ovogodišnje hodočašće ide poznatom rutom od Konjščine do Marije Bistrice. Stoga će u subotu 10. rujna biti organiziran prijevoz izvanrednim hodočasničkim vlakom do Konjščine, s polaskom u 7.20 sati s Glavnog kolodvora u Zagrebu te će se putem zaustaviti na četiri stanice: Vrapče, Gajnice, Zaprešić i Zabok. Mladi se mogu ukrcati u vlak na jednoj od navedenih stanica. Oni koji će vlastitim prijevozom doći iz različitih dijelova Nadbiskupije okupit će se u 9.00 sati u Konjščini (kod željezničke stanice), odakle ćemo zajedno pješačeći krenuti prema Mariji Bistrici.

Ove godine predviđen je i smještaj i spavanje u šatoru i školi, stoga je važno ponijeti sa sobom sve što je potrebno (vreće za spavanje, topliju odjeću i obuću).

Mladi će sutradan, u nedjelju 11. rujna, sudjelovati na hodočašću vjernika grada Zagreba, biti na pomoć oko organiziranja procesije te sudjelovati u euharistijskom slavlju koje će predvoditi kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački. Nakon euharistijskog slavlja i kratke okrjepe mladi će pješice krenuti prema Zlatar Bistrici, odakle će vlak u 16.15 krenuti prema Zagrebu.

Radi lakše organizacije potrebno je prijaviti točan broj mladih hodočasnika najkasnije do utorka 6. rujna. Pri tom je potrebno ispuniti tablicu za prijavu te poslati elektroničkom poštom na adresu mladi@zg-nadbiskupija.hr.

Pripremni sastanak za voditelje skupina održat će se u srijedu 7. rujna u 20 sati u prostorijama Nadbiskupijskog pastoralnog instituta — dvorana Vijenac (Kaptol 29a).

Voditelji će na tom sastanku izvršiti uplate i preuzeti hodočasničke majice. Prilog za organizaciju hodočašća je 90 kuna po osobi (40 kuna troškovi prijevoza, 40 kuna majice za hodočasnike i 10 kuna za fond "Mladi za mlade").

PROGRAM HODOČAŠĆA:

Subota, 10. rujna

7.20 sati — polazak hodočasničkog vlaka prema Konjščini
9.00 sati — hodočasnici iz Konjščine kreću prema Mariji Bistrici
(po dolasku u Mariju Bistricu, sveta misa u bazilici Majke Božje Bistričke, a nakon mise smještaj u šator i školu te vrijeme za odmor i ručak)
14.30 sati — početak programa u šatoru
Kateheza — vlč. Zoran Grgić, povjerenik za mlade Bjelovarsko- križevačke biskupije
Svjedočanstvo — paraolimpijac Pavao Jozić
18.30 sati — doček hodočasnika grada Zagreba
20.00 sati — Služba svjetla
21.30 sati — glazbeni program u šatoru
22.30 sati — početak cjelonoćnog klanjanja u bazilici

Nedjelja, 11. rujna
9.00 sati — Križni put
11.00 sati — euharistijsko slavłje s hodočasnicima iz Zagreba
14.00 sati — polazak prema Zlatar Bistrici
16.15 sati — polazak hodočasničkog vlaka prema Zagrebu

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije


Ispišite stranicu: