HR

Aktualnosti

Objavljeno: 14.12.2014.

„Gdje god su redovnici ondje je radost“HOMILIJA KARDINALA BOZANIĆA

FOTOGALERIJA

„Večeras na osobit način u našoj sredini pozdravljam naše redovnike, redovnice i sve osobe posvećenog života. Lijepo vas je vidjeti ovdje. Ovo je bogatstvo naše Crkve“, rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predvodeći u nedjelju, 14. prosinca euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali prigodom službenog otvorenja Godine posvećenog života u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

U pozdravnom govoru predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Jure Šarčević naglasio je da su upravo redovnici i redovnice pozvani biti uporišta zajedništva, razumijevanja, prihvaćanja i radosti u ovome svijetu.

U svojoj je homiliji kardinal Bozanić istaknuo kako je Godina posvećenog života otvorena za svu Crkvu, za sve vjernike, a ne samo za redovnice i redovnike, jer posvećeni život je velik dar i velika blagodat svekolikog Božjeg naroda. Zahvaljujući Bogu za dar redovnica, redovnika i svih osoba posvećenog života, kazao je da bi naša Crkva, ali i hrvatski narod bio siromašniji na svim područjima svoga hoda kroz bremenitu povijest bez redovništva u njemu.Podsjetio je na riječi pape Franje da gdje god su redovnici ondje je radost. Ta Papina tvrdnja, smatra Kardinal, je priznanje, pohvala, poticaj, izazov, ali i provjera svjedočenja redovničkog života.

Upozorio je na opasnost promicanja kulta efikasnosti, salutizma i uspjeha, što vodi do marginaliziranja siromašnih u današnjem društvu.

„Naime, ima puno ljudi koji čekaju: osobe koje su izgubile nadu, obitelji u teškoćama, napuštena djeca, mladi kojima je oduzeta budućnost, bolesnici i starije napuštene osobe, bogati  siti dobrima i s prazninom u srcu, muškarci i žene u traženju smisla života, mnogi koji žeđaju za Bogom“, napomenuo je Kardinal, dodajući da su upravo to egzistencijalne periferije kamo osobe posvećenog života šalje papa Franjo da bi nalazile život darivajući život i da bi svjedočile riječi apostola Pavla: „Kad sam slab, onda sam jak“ (2 Kor 12,10).

Spominjući središnje likove došašća, Blaženu Djevicu Mariju i svetog Ivana Krstitelja, Kardinal je pred vjernike stavio pitanje njihova osobnog svjedočenja za Isusa: „Pitajmo se svi u ovom došašću: kakav je moj odnos prema Kristu, stavljam li Isusa na prvo mjesto u svome životu? Poznajem li Isusa, i to ne samo razumskim shvaćanjem, nego koliko ga svjedočanstvom svoga života poznajem, priznajem i volim?“.Na kraju svoje homilije, Kardinal je pozvao redovnike, redovnice, te sve osobe posvećenog života na življenje evanđeoske radikalnosti, koja prokazuje zlo, nepravdu i grijeh u hrvatskoj sredini.

„Sve podložite  Bogu, a u životu nemajte drugih interesa osim Božjih“, zaključio je kardinal Bozanić svoju homiliju.U koncelebraciji su bili pomoćni biskup zagrebački mons. Valentin Pozaić, predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Jure Šarčević, ostali oci provincijali, te redovnici Zagrebačke nadbiskupije.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: