HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.12.2016.

Dvadeset godina kapele sv. NikoleU Samoborskom Otoku, mjestu koje teritorijalno pripada Župi sv. Anastazije u Samoboru, prošlih je dana proslavljen blagdan sv. Nikole te dvadeset godina od izgradnje kapele posvećene njemu u čast.

Na sam blagdan sv. Nikole u utorak 6. prosinca svetu misu predvodio je župni vikar Josip Čulig.

U petak 9. prosinca u večernjim satima u kapeli je održana duhovna obnova za obitelji koji su vodili gđa Zrinka Šarić, kao hagioterapeut i suradnica prof. Tomislava Ivančića te supružnici Božo i Marija Matijaščić, roditelji šestero djece. Gđa Šarić je prisutnima posvijestila njihovu vrijednost i značaj u njihovim obiteljima i mjestu u kojem žive, jer ih je Bog pozvao da budu evangelizatori tamo gdje jesu.

Napomenula je da svojim ukućanima ponajprije životom, a ne samo izvanjskom pobožnošću posvjedoče svoju vjeru, da budu pristupačni ljudi koji će bližnjima donijeti Krista. Potaknula je okupljene da njihova molitva bude izričaj jednostavnosti srca, da se usude s Bogom razgovarati kao s čovjekom, jer je u Kristu on to i postao.

Bog je onaj koji nas sluša, koji je naš bližnji u svakom trenutku našega života, pa i onda kada izgleda da smo sami na svijetu. Posvijestila je prisutnima kako je potrebno otvoriti se djelovanju Duha Svetoga koji svojim darovima pomaže da se uspije ostvariti autentičan život vjere.

Supružnici Matijašćić iznijeli su svjedočanstvo življenja vjere u obitelji. Između ostalog, rekli su kako nije uvijek lako držati malu djecu pod kontrolom za vrijeme mise, ali da treba sve učiniti kako bi djeca osjećala da se u crkvi događa nešto posebno i izvanredno te životom svjedočiti pred djecom kako je vjera nešto važno u životu roditelja. Istaknuli su kako je obiteljski život ispunjen i određenim križevima, ali da oni nisu teret već put koji vodi u nebo. Važno je staviti svoje pouzdanje u Boga koji sve okreće na dobro.U subotu 10. prosinca u prijepodnevnim satima mladi predvođeni župnim vikarom Čuligom pripremili su susret za djecu na kojem su promišljali o svetoj misi i važnosti molitve u svakodnevnom životu. Istoga dana poslijepodne bilo je pokorničko bogoslužje.

U nedjelju 11. prosinca u 11 sati slavljena je sveta misa tijekom koje je ujedno blagoslovljena nova oltarna slika sv. Nikole, rad prof. Marijana Jakubina. Misu je predvodio župnik preč. Davor Štuljan. U propovijedi je podsjetio kako je kapelica građena u vrijeme Domovinskoga rata. „Mještani, među kojima neki više nisu s nama, gradili su ju s poletom i zanosom, a ova slika koju danas blagoslivljamo, ponovno je znak zajedništva. Trebamo dati hvalu Bogu što smo kroz protekla dva desetljeća sačuvali vjeru u Boga.“

Na kraju je uputio molitvu sv. Nikoli „neka nas prati na životnom putu, da nas ne otpušu vjetrovi tamo odakle više nema povratka“. 

Na kraju svete mise vjernicima se obratio autor slike prof Jakubin. Tumačeći svoj rad, sv. Nikolu među današnjom djecom, iz kojeg zrači svjetlost koja djecu daruje i obasjava, napomenuo je kako je svaka njegova slika materijalizirani Duh Božji kojeg osjeća u sebi i prenosi ga na platno, kako bi ga prenio drugima.

Po završetku mise, najmlađe je iznenadio dolazak sv. Nikole, koji ih je darovao slatkišima.

Lovorka Grbac
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Podijelite na: