HR

Aktualnosti

Objavljeno: 15.12.2014.

Duhovna obnova za roditelje prvopričesnika u KašiniNa treću nedjelju došašća, 14. prosinca, održana je već sada tradicionalna duhovna obnova za roditelje prvopričesnika iz župe sv. Petra i Pavla u Kašini.

Duhovnu obnovu vodio je trajni đakon Ilija Nikolić iz župe sv. Petra ap. iz Zaprešića. Prigodnu meditaciju kao molitveni početak „Kada počinje Božić“ imao je domaći župnik i upravitelj župe Matija Pavlaković koji se ujedno zahvalio roditeljima na suradnji te potaknuo da i dalje svojom primjerom budu prvi navjestitelji svojoj djeci.

Tema „Radujte se u Gospodinu“ uzeta iz liturgije Božje riječi za ovu nedjelju bila je poticaj i roditeljima i predavaču da preispitaju koliko Božje radosti ima u našem vjerničkom životu. Đakon Ilija pozvao je roditelje da kroz ovo vrijeme priprave za sakramente sv. ispovijedi i sv. pričesti vode svoju djecu prema najvećem izvoru na koje nas poziva KKC kada uči: „Euharistija je izvor i vrhunac svega kršćanskog života“.

Predavač je u izlaganju dao neke jednostavne smjernice a opet tako važne koje roditeljima često nedostaju kada je riječ o duhovnoj skrbi za odgoj vlastite djece: „Dajte vjeri dom“, „Mudrost odgoja“ i „Da nam bude nedjelja“.

„Mudrost je roditeljskog odgoja u tome da se, koliko god je to moguće, djeca ne oblikuju prema svojim zamislima i sklonostima, predrasudama i razočarenjima, već da se dijete nastoji upoznati u njegovoj osobnosti, da mu se pomogne da pronikne i oslobodi svoje sposobnosti te da ga se u tome trajno podržava“, naglasio je đakon Ilija.

U svom završnom dijelu đakon Ilija pozvao je roditelje da osmisle nedjelju kao Dan Gospodnji. „Oko nedjelje se valja potruditi da joj nađemo pravi oblik, a da se opet ne ukrutimo u okvir koji će nas sapinjati“ istaknuo je predavač.

Na kraju duhovne obnove roditelji su zajedno izmolili prigodnu molitvu za svoju djecu. Duhovnoj obnovi predhodilo je euharistijsko slavlje u nazočnosti roditelja i prvopričesnika koju je predvodio upravitelj župe Matija Pavlaković a prigodnu propovijed imao je trajni đakon Ilija Nikolić.


Ilija Nikolić
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: