Duhovna obnova za roditelje prvopričesnika

20.10.2011.

Priprema za sakrament Prve pričesti u župi Blažene Djevice Marije Žalosne u Španskom uključuje ne samo prvopričesnike nego i cijelu obitelj. Ove srijede, 19. listopada održana je duhovna obnova za roditelje prvopričesnika koja je započela večernjom svetom misom koju je predvodio župnik mr. Stjepan Rusan, a nastavila se duhovnim nagovorom dr. Denisa Barića, tajnika Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.

Dr. Barić istaknuo je u svom razmišljanju kako je obitelj nekada imala primarno mjesto u odgoju: "U njoj su se usvajale temeljne vrjednote: ljubavi, istine, odgovornosti, prijateljstva, vjere, solidarnosti, poštivanja drugoga u njegovoj različitosti. Tako je obitelj s pravom nazvana temeljnom školom čovječnosti".

Međutim, u današnjem vremenu svjesni smo sve veće krize obitelji čija su direktna posljedica mladi koji posežu za krivim vrjednotama jer ostaju bez temeljnog uporišta u životu i tako se lako izgube u suvremenom društvu koje uvelike oblikuju mediji. Da bi obitelj lakše odgovorila na izazove odgoja, potrebna je suradnja sa su-odgojiteljima među kojima je dr. Barić posebno naveo Crkvu i vjersku pouku koja je potrebna ljudima svake životne dobi, a posebno djeci.

A da bi djeca Prvu pričest ispravno shvatila kao sakrament, osim vjeronauka u školi i župne kateheze koji se međusobno nadopunjuju, osobito je važno i da roditelji svojim primjerom pokažu kako se priprema za sakrament ispovijedi i primanje Tijela Kristova.

U završnom dijelu promišljanja, dr. Barić potaknuo je roditelje da zajedno sa svojom djecom kontinuirano rastu u vjeri pri čemu su vrlo važni zajednički odlazak u Crkvu i molitva: "Pozivam vas, dragi roditelji, neka molitva u vašim obiteljima bude dio pripreme za sakrament Prve pričesti. Jer ta priprava nije samo stvar vašeg djeteta, nego ste i vi pozvani da se pripravljate… Molite, i potičite djecu na molitvu".

E. Mikulić

 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr