HR

Aktualnosti

Objavljeno: 08.12.2014.

Duhovna obnova roditelja krizmanika u KašiniNa drugu nedjelju došašća, 7. prosinca održana je Duhovna obnova za roditelje krizmanika iz župe sv. Petra i Pavla u Kašini. U crkvi sv. Petra i Pavla Duhovnu obnovu vodio je trajni đakon Ilija Nikolić u nazočnosti upravitelja župe Matije Pavlakovića.

Nakon prigodne prezentacije „Zašto sam se rodio“ u adventskom ozračju predavač đakon Ilija poslužio se evanđeoskim riječima druge nedjelje došašća da za temu uzme riječi proroka Izajije „Pripravite put Gospodinu“.

U nazočnosti tridesetak roditelja predavač je ukazao na važnost osobne, obiteljske i župne  priprave za sakrament sv. Potvrde.  Đakon Ilija u svom izlaganju govorio je o svijetu nesklada u kojem su poljuljane općeljudske vrijednosti što se sve više osjeća kako na globalnoj tako i u našoj društvenoj zbilji.

„Dragi roditelji odgoj odgojitelja upravo preko ovakvih susreta vjere jamči vam jednu duhovnu sigurnost da će te vi osobnim svjedočenjem vjere i sakramentalnog načina života kod svoje djece i mladih izazvati najveći poticaj  da vam povjeruju da ste vi u Crkvi otkrili smisao svoga života“ naglasio je đakon Ilija. Predavač Nikolić iznio je iskustvo pomoćnog Bečkog biskupa Helmuta Kratzla gdje je kroz trideset godina pozivao svoje krizmanike da mu u pismima otvoreno izreknu svoja pitanja i mišljenja.

„Dragi roditelji ovo je samo jedan od načina kako poboljšati komunikaciju s vlastitom djecom kako bi mogli što bolje razumjeti što osjećaju, doživljavaju, koja ih pitanja muče i gdje traže odgovore“. Nakon susreta roditelji krizmanika iznijeli su svoje dojmove.  
 
„Osjetila sam poticaj da mi roditelji možemo ovom sakramentu Potvrde prići otvorena srca i nadati se da će i naša djeca kroz tu otvorenost i Pečat Duha Svetoga ostati za Božjim stolom“. (Marijana Maljak)
 
Ovu Duhovnu obnovu smatram pozitivnom posebno za nas roditelje kako bi više posvetili pažnje i ljubavi prema sv. Potvrdi ali i vlastitoj djeci. Nadam se da plodovi neće izostati. (Jozo Balukčić)
 
Uvijek se možemo pitati što možemo učiniti za svoju djecu, svoju župu? Mislim da možemo uvijek više, zato ovakvi susreti bude u nama nova pitanja ali i propitivanja je li to dovoljno? Podržavam ovakve Duhovne susrete i zahvalni smo župniku i predavaču što nas bude da pripravimo put vjere našoj djeci. (Josip Domić)

Za vrijeme Duhovne obnove osjetila sam emocije i brigu za našu djecu i neka su pitanja odzvanjala u meni: Hoćemo li ih uspjeti izvesti na pravi put? Vjerujem da s Duhom Svetim možemo sve! (Nataša Lambevska)
                                                                                                                            
Duhovnoj obnovi  predhodilo je euharistijsko slavlje u nazočnosti roditelja i krizmanika koju je predvodio upravitelj župe Matija Pavlaković a prigodnu propovijed imao je trajni đakom Ilija Nikolić. 
(i.n.)
Podijelite na: