Dan Sustavnog studija duhovnosti i promocija diplomanata

13.12.2014.Dana 13. prosinca 2014., u predvečerje slavlja sv. Ivana od Križa, u zagrebačkim Remetama je održana svečanost prigodom Dana Sustavnog studija duhovnosti. Središnja točka svečanosti bila je promocija šest novih diplomanata.

Nakon pozdrava o. dr. Franje Podgorelca, prvog predstojnika Studija, uslijedilo je izlaganje: „Predstavljanje i aktualizacija Apostolskog pisma Svetog Oca Franje, povodom Godine posvećenog života“. Papino pismo upućemo je svim posvećenim osobama, što su zajedničkim predstavljanjem zorno prikazali o. dr. Dario Tokić i Tea Živković. Predavač je izložio strukturu i obrazložio naglaske važne za konkretan život  redovnika, sadržane u prva dva dijela ovog Apostolskog pisma. U prvom dijelu dokumenta riječ je o ciljevima za Godinu posvećenog života: gledati prošlost sa zahvalnošću  za dar svojih utemeljitelja koji su znali čitati znakove vremena i koji su živjeli za druge.

Drugi cilj - živjeti sadašnjost s velikom ljubavlju -  poziv je svakoj posvećenoj osobi na ispit savjesti: Da li je Evanđelje na znakovit način živo u mojoj svakodnevici? Jesu li u mojim odabirima zaista usvojeni evanđeoski kriteriji? Jesu li moje redovničke aktivnosti na korist samo redovničkoj ili cijeloj crkvenoj i društvenoj zajednici? Živim li za sebe ili za druge? Moguće je živjeti drugačiju kvalitetu odnosa, od uobičajene u današnjem svijetu, u kojem svatko gleda vlastitu korist. Prigrliti budućnost s nadom koja je utemeljena na osobi Isusa Krista, treći je cilj ove Godine. U ovom dijelu Papa se poglavito obraća mladima. Drugi dio dokumenta sadrži očekivanja za predstojeću Godinu.

Papa Franjo poziva redovnike na radost, koja u poteškoćama ima svoju teološku, kristološku utemeljenost; podsjeća ih da je proroštvo karakteristično obilježje posvećenog života; poziva na duhovnost zajedništva. Papa od svih posvećenih osoba očekuje pozornost na potrebe svijeta i poučljivost poticajima Duha. Treći dio Papinog Apostolskog pisma predstavila je i aktualizirala Tea Živković, poglavarica remetske Zajednice Svjetovnog Karmelskog Reda. Papa se u Pismu obraća i vjernicima laicima koji s redovnicima dijele ideale, duh, poslanje. Godina posvećenog života ne tiče se samo posvećenih osoba, već čitave Crkve.

Papa i laike poziva na zahvalnost, na suradnju s redovnicima, na zajedništvo, na život Evanđelja, radosti i zajedništva. Od laika traži da budu odgovorni. Ne samo pasivni promatrači, već Božji suradnici koji će biti „stup“ na kojeg će se Isus moći osloniti.

Potom se nazočnima obratio o. mr. Srećko Rimac, provincijal Hrvatske karmelske provincije sv. o. Josipa i ravnatelj Sustavnog studija duhovnosti. Čestitajući diplomantima, naglasio je da Sustavni studij duhovnosti nije mjesto gdje se samo ponavljaju već ranije poznate informacije. Zahvaljujući znanstvenoj stručnosti, kao i duhovnosti predavača, poznate istine katoličke vjere izlažu se na suvremen način, uvažavajući dostignuća suvremenih znanosti.Posebna ljepota ovoga Studija jest u otvorenosti novom pluralizmu i dijalogu koja ne znači zanemarivanje temelja – objave i tradicije Katoličke Crkve. Trebamo živjeti sadašnjost, gledajući u budućnost ali nikako ne zanemarivati „ugaoni kamen“ – Isusa Krista. Riječ Božja jest Utjelovljena Mudrost. Mali Isus neka nas uči Ljubavi koja je najveća od svega. O. Srećko svečano slovo završio je riječima: Zajedno sa svetim naučiteljima Crkve budimo tražitelji Istine koja nas čini slobodnima i otvorenima svakom čovjeku, Božjem stvorenju. Svim završenim studentima stečeno znanje neka bude pomoć za osobni rast u Duhu, te neka naučeno iskoriste pomažući bližnjima koje će im Bog poslati na životnom putu.

Uslijedila je svečana dodjela diploma i pohvala. Pohvale za najbolji ostvareni uspjeh dobile su Nediljka Rogošić i s. Lidija Vuksanović koje su Studij završile s prosjekom ocjena 5,00. Pohvalu za najbolji završni pisani rad dobile su, također, Nediljka Rogošić za rad „Moralna pravila sv. Bazilija“, izrađen pod mentorskim vodstvom o. Dominika Magdalenića i s. Lidija Vuksanović za rad „Isus, model duhovnog praćenja“, izrađen pod mentorskim vodstvom o. Petra Janjića.

Nediljka Rogošić uputila je zahvalno slovo u ime diplomanata, zahvalivši Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa što je prepoznala potrebu i organizirala ovaj Studij. Izrazila je nadu da će Sustavni studij duhovnosti nastaviti uspješno odgajati mnoge studente, na veću slavu Božju.

U nemogućnosti nazočiti svečanosti predstojnik o. dr. Dražen Marija Vargašević uputio je poruku u kojoj, uz čestitku diplomantima i zahvalu marljivim suradnicima u organizaciji, između ostaloga stoji: Preobraženju služi i sustavno studijsko traganje i prihvaćanje Istine. Ne umorili se nikad, otkrivajući i prihvaćajući Božja iznenađenja koja nas rasvjetljuju, oslobađaju i liječe. Ona nas u svjetovnom nemiru smiruju, u krivom pak miru sveto uznemiruju, a uvijek donose radost.

Slavlje su glazbeno animirali klapa iz Remeta i Zbor mladih župe sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu „Sveti Duh“.
Snježana Foršek
 
 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr