HR

Aktualnosti

Objavljeno: 26.11.2011.

Da bi se moglo utjecati na javni život, potrebna je čvrsta osobna vjera

slika

Da bi se moglo utjecati na javni život, potrebna je čvrsta osobna vjera, poručio je papa Benedikt XVI. sudionicima 25. plenarne skupštine Papinskoga vijeća za laike u Vatikanu koje je primio u petak 25. studenoga, među kojima je i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

"Da se susretne Bog, potrebno je susresti nekoga tko je susreo Boga. Na kršćanskim laicima je velika odgovornost da stvore pretpostavke za susret s Bogom, a to može imati vrlo veliki odraz u društvenome životu", podsjetio je Benedikt XVI. stručnjake koje je Papinsko vijeće pozvalo na godišnju skupštinu da raspravljaju o temi "Pitanje Boga danas".

Sveti Otac je rekao da je isključivanje Boga iz javnoga života prouzročilo krizu smisla i vrijednosti, a slijedom toga i gospodarsku i društvenu krizu. Ako čovjek zasniva život samo na materijalnim dobrima, onda se prije ili poslije počinje gušiti. U tome kontekstu pitanje Boga biva pitanje nad pitanjima, jer nas potiče na promišljanje o smislu ljudskoga života, o pravoj sreći, slobodi i istini, za čim čezne svako ljudsko biće. Čovjek koji se u sebi propituje o Bogu, otvara se pouzdanoj nadi zbog koje se valja sučeliti s teretom svakodnevnoga života. Boga, pak, upoznajemo preko muškaraca i žena koji su ga upoznali. Stoga je posebice važna uloga vjernika laika, ustvrdio je Benedikt XVI.

Premda razne javne sredine imaju potrebu za uvjerenim vjernicima laicima, i u crkvenom tkivu postoji pitanje Boga, primijetio je Papa. Katkada se trudimo da kršćanska nazočnost bude vidljivija u javnome životu, a možda se uopće ne brinemo o čvrstoći njihove vjere. Kršćani ne žive na nekom drugom planetu, nego dijele tegobe, nesnalaženja i teškoće svojega vremena. Stoga je također žurno pitanje Boga postaviti i u crkvenome tkivu, istaknuo je Benedikt XVI. (radio vatikan / ika / gk)

Papa je sudionike plenarne skupštine Papinskoga vijeća za laike u Vatikanu podsjetio ujedno na hrabre kršćanske manjine u Aziji koje često podnose nasilja i progone, a pohvalio je pothvat Papinskog vijeća za laike da se u Kamerunu sljedeće godine upriliči Kongres za afričke laike.

Podijelite na: